Region

State department: Srbija bez odlaganja da primjeni preporuke ODIHR-a

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u svom finalnom izveštaju iznela jasne preporuke kako treba da se rešavaju nedostaci uočeni tokom izbora u Srbiji 17. decembra, i nastavljamo da apelujemo na Srbiju da radi sa OEBS-om na implementaciji ovih preporuka, navodi se u pisanom odgovoru portparola Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

State department - depo

“Očekujemo od vlade da tako postupi bez odlaganja”, ističu u Stejt departmentu.

Misija ODIHR-a koja je posmatrala parlamentarne izbore u Srbiji, objavila je u sredu konačan izveštaj u kojem se konstatuje da izborni uslovi nisu bili jednaki za sve zbog učešća predsednika u kampanji i prednosti vladajuće stranke, ali da su izbori tehnički dobro sprovedeni. Takođe, da su osnovne slobode u kampanji generalno poštovane, ali je bila obeležena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.

ODIHR je dao i nekoliko preporuka koje bi Srbija trebalo da ispuni u poboljšanju izbornog procesa.

Premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić, koja se javnosti obratila govoreći o izveštaju ODIHR-a pre nego što je on zvanično objavljen, rekla je između ostalog da je Srbija već iskazala spremnost da sarađuje sa ODIHR-om na implementaciji preporuka.

“SAD pozdravljaju obećanje vlade Srbije da je spremna da rešava pitanja istaknuta u izveštaju ODIHR-a. Mi smo spremni da nastavimo da pomažemo Srbiji u jačanju demokratije na putu ka njenom cilju – evropskim integracijama”, navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Američki diplomatski predstavnici su više puta ponovili da se od Srbije očekuje da sarađuje sa ODIHR-om u ispunjavanju preporuka za poboljšanje izbornog procesa.

U nedavnom intervju Glasu Amerike, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, izjavio je da se od vlade Srbije očekuje da preporuke ODIHR-a ispuni do narednih izbora, bilo nacionalnih ili lokalnih.

Iz EU je posle objave finalnog izveštaja ODIHR-a stigla poruka da “izborni proces u Srbiji zahteva opipljiva poboljšanja i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja zemlje EU”.

Portparol EU Peter Stano je naveo da je Evropska komisija u stalnoj interakciji sa Evropskim parlamentom i vlastima u Srbiji, kako bi se otklonile nepravilnosti i uzroci zabrinutosti institucija EU kada je reč o izbornom procesu.

“Očekujemo da se svi navodi o nepravilnostima na izborima nacionalni organi Srbije istraže na transparentan način, pre svega kada je reč o lokalnim izborima u Beogradu”, rekao je.

Evropski parlament je otišao korak dalje i pozvao u svojoj rezoluciji na međunarodnu nezavisnu istragu o neregularnostima na izborima u Srbiji, koje su domaći izborni posmatrači iz CRTE ocenili kao “vašar bezakonja”.

Opozicija u Srbiji traži novo glasanje, pre svega u Beogradu, tvrdeći da su izbori pokradeni. Zbog navoda o krađi izbora nedeljama su održavani i protesti građana i dela opozicije.

Vlast u Srbiji negira bilo kakve izborne neregularnosti, ali naglašava da je spremna da radi na poboljšanju izbornog procesa u skladu sa preporukama ODIHR-a, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh