Region

Srbija i Hrvatska se naoružale, sada uvode obavezne vojne rokove

Kasarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru mogle bi postati centri u kojima će se provoditi obvezna vojna obuka, rekao je u državni sekretar u Ministarstvu odbrane RH Branko Hrg.

Ukupno se razmatra desetak potencijalnih centara u kojima će mladi sticati temeljne vojne vještine i još se bruse svi detalji odabranog modela vojne obuke koja bi trebala trajati tri mjeseca.

– Kao što je već ministar sam komunicirao s javnošću, tri mjeseca su optimalno vrijeme u kojem bi se moglo zadovoljiti potrebe vojnog obučavanja, a što se tiče lokacija, one četiri koje se spominju po medijima jesu među desetak lokacija koje se razmatraju. Znači, nisu izdvojene i određene i nije još definirano do kraja, rekao je Hrg.

Potvrdio je i da će oni koji budu na obuci mjesečno dobivati novčanu naknadu, a ona trenutno iznosi 700 eura.

– Nama je cilj da, kao što je i sada na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, dobivaju naknadu. Ona sada iznosi toliko, pa se onda barata s tom brojkom. Nadamo se da će ona biti i veća i da će rasti. U svakom slučaju, bila bi naknada svakako. Trebao bi period proveden na vojnoj obuci ići i u radni staž. To su u principu većinom pričuvnici. Ti svi ljudi koji završe temeljnu vojnu obuku kasnije se raspoređuju u pričuvni sastav kao i sada. Svi ročnici, sve osobe starije od 18 do 55 godina muškog spola su vojni obveznici i danas, ističe Hrg.

– Ajmo malo otvoriti oči i dignuti glavu. Ako dignemo glavu i maknemo se iz našeg dvorišta, kakav svijet vidimo oko sebe? Svijet u kojem nuklearna sila Rusija dvije godine vrši brutalnu agresiju na nama prijateljsku Ukrajinu. Okupirane su četiri regije, anektirane su, čak je i Krim anektiran, rekao je nedavno premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Također, Ministarstvo obrane Hrvatske (MORH) planira do 2026. godine kupiti naoružanja, municije i opreme u vrijednosti od 3,8 milijardi eura.

Podsjetimo, nedavno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je razgovarao sa vojnim vrhom Srbije o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka i da su mu generali izneli, kako je rekao, uverljivu argumentaciju da je to potrebno. Rekao je da im je naložio da mu do prvog maja dostave prijedloge.

Prema zvaničnim podacima Srbija je protekle decenije potrošila blizu tri milijarde dolara na nabavku novog naoružanja, uglavnom se radi o oružju porijeklom is Rusije i Kine. Kupovani su helikopteri, dronovi, transportni avioni, radari i raketni sistemi za protivzračnu odbranu (PZO), naoružanje i oprema za pješadijske i ispecijalne jedinice. Uz ta sredstva Rusija je Srbiji donirala avione Mig-29, tenkove T-72B1MS i oklopna vozila BRDM-2MS.,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh