Region

U Beogradu četiri bebe preminule od velikog kašlja

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dijete u Beogradu, jedno dijete je na respiratoru…

RAS Srbija

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dijete u Beogradu, jedno dijete je na respiratoru, što znači da je veoma ugroženo, a polovina oboljele djece od ove bolesti je hospitalizovana, piše Blic.rs.

– Nažalost, mala djeca, novorođenčad do 4 mjeseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri djeteta, rekao je jutros za RTS Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije “Dr. Vukan Čupić”.

Kako je dodao, jedno dijete je trenutno na respiratoru, što znači da je veoma ugroženo.

– Ima oko 70 djece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizovana i ukazuje na porast djece sa teškom kliničkom slikom, kaže Vukomanović.

Vakcina je jedini način da se bolest spriječi. Imunizacija je obavezna i počinje u drugom mjesecu života i ne treba da postoji bilo kakva brana za propisnu vakcinaciju djece, ističe Vukomanović.

– Ne postoji bolja odbrana od vakcinacije. Treba ispoštovati kalendar, kontraindikacije ne treba da budu brana za vakcinaciju kada je to propisano. Cijena je zašto su ova djeca umrla i zašto je ovoliki porast oboljelih sigurno je zbog nedovoljne vakcinacije starijih osoba, kaže Vukomanović.

U EU je donijeta odluka da trudnice počnu da se vakcinišu posle velikog kašlja, a u Srbiji se priča o tome da djeca dobijaju još jednu vakcinu nakon završene osnovne škole.

– Prisutan je bronhiolitis izazvan respiratornim sincicijalnim virusom. Zatim, to su mnogi drugi virusi koji mogu da izazovu upale pluća, bronhitise i bronhiolitise. I kod školske djece, nemali broj slučajeva, praveći vizitu u našem odeljenju Intenzivne nege, vidim djecu sa drenovima, školsku djecu koja imaju pneumokoknu upalu pluća sa izlivima ili čak i gnojnim izlivima i veoma teškom kliničkom slikom, rekao je Vukomanović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh