Region

U Srbiji temperatura PADA NA – 18, a onda totalni PREOKRET? Najnovija prognoza vam se neće svidjeti

Naredne dvije noći će vjerovatno biti i najhladnije u ovom zahlađenju uz minimume koji će se najčešće kretati od -14 do -6, a lokalno uz planinskim kotlinama i na visoravnima uz vedru noć mogu pasti i blizu -18 stepeni Celzijusa.

Osim vrlo niskih tempetratura raste i vjerovatnoća pojave magle i niskih oblaka te bi u mjestima gdje se oni zadrže i tokom dana bilo vrlo hladno uz maksimum od -7 do -3 stepena Celzijusa, dok bi u predjelima gdje bude sunca maksimum bio od -1 do +3 stepena Celzijusa. U petak će se znatno istočnije od nas premeštati hladan front donoseći Rusiji novo, veoma jako, zahlađenje i samo vrlo mali dio te vazdušne mase će stići i do nas te bi ovog dana ponegdje i to uglavnom nad središnjim i istočnim predjelima regiona (središnja i istočna BiH, istok Hravstke, Srbija i sjever C.Gore) moglo biti slabog, prolaznog snijega. Sjeverozapadni vetrar bi u petak bio u pojačanju ali se olujni udari ne očekuju, dok bi u subotu duž Jadrana bilo jak i olujne bure. U petak dosta oblaka ali bez magle uz maksimume od -2 do +3 stepena Celzijusa, a slično i u subotu. Noć ka nedjelji vedra ponovo uz jak mraz, lokalno i oko -12 stepeni Celzijusa, dok će u nedjelju maksimum biti od -3 do +4 stepena Celzijusa.

Prelivanjem velike količine hladnog vazduha iz polarnih oblasti nad Atlantik uz seriju snažnih cikona iz oblasti SAD i Kanade slijedi jaka ciklogeneza nad sjeverozapadnim i zapadnim Atlantikom, koji ka nama pokreće znatno toplije zapadne i jugozapadne vazdušne struje. Još će početkom nedjelje (ponedjeljak i utorak) temperatura biti oko ili malo iznad prosjeka uz prolazne padavine, kišu, susnježicu i snijeg ali će se u nizijama snježni pokrivač već otopiti.

Oko 18.01. će ka nama pristizati veoma topao vazduh te će maksimumi biti znatno iznad prosjeka i vjerovatno će se kretati od +7 do +15 stepeni Celzijusa, dok mraza neće biti ni u toku noći.

Toplo bi trebalo ostati do oko 21.01. kada već uz vrlo komplikovanu sinoptiku gdje u narednim danima može biti velikih izmjena stoji najava umjerenog zahlađenja. Povratak zime u nizije je u ovom momentu viđljiv negdje oko 26.01. kada stoji signal za novo građenje jakog anticiklona u polarnim oblastima. Takođe negdje krajem januara stoji signal za novo, značajno, slabljenje zapadnih vjetrova koji bi veći dio februara mogli biti slabiji od prosjeka. prenosi Novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh