Region

Vučić: Na izborima u Srbiji glasao mali broj Srba iz RS

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako je na parlamentarnim izborima u Srbiji glasao mali broj Srba iz RS ali u skladu s Ustavom i zakonima Srbije…

Aleksandar Vučić - AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako je na parlamentarnim izborima u Srbiji glasao mali broj Srba iz RS ali u skladu s Ustavom i zakonima Srbije i to nakon što su međunarodni promatrači upozorili na brojne neregularnosti dok opozicija tvrdi da je, posebice u Beogradu pokradena volja građana.

“Želim vam se ispričati zbog strašne kampanje koju protiv vas, naših sestara i braće, vodi jedan dio političke javnosti u Beogradu. Jedan dio onih koji se nikako ne mogu pomiriti s Bog zna kojim uzastopnim porazom, i koji po svaku cijenu žele doći na vlast, makar to učinili i preko vaših leđa, makar vas okrivili za poraze, iako im ni za što niste krivi”, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Srbijanska provropska opozicija okupljena na listi “Srbija protiv nasilja” zatražila je poništavanje izbora na svim nivoima zbog učestvovanja velikog broja građana iz Republike Srpske na parlamentarnim i lokalnim izborima u Beogradu no Vučić je demantirao navode opozicije te istaknuo kako su izbori provedeni u skladu sa srbijanskim zakonima.

“Znaju oni dobro koliko je mali broj ljudi iz Republike Srpske glasao, u skladu sa zakonima Srbije, u skladu s Ustavom Republike Srbije. Baš onako kako su i njihovi kontrolori na biračkim mjestima potvrdili, mirno, civilizirano i onako kako to priliči ozbiljnim i odgovornim ljudima”, kazao je Vučić.

Vučić je istaknuo kako “većinska Srbija i srpski narod vole Republiku Srpsku, uvijek poštujući Bosnu i Hercegovinu” te dodao kako se nikada neće odreći svog naroda.

“Mnogi vanjski političari koji bi željeli nametnuti svoja rješenja, kako bi napravili ‘banana’ državu od Srbije, neće proći u svojim namjerama. Uime građana Srbije, uime cijelog našeg naroda, vama, ali i svima u Srbiji želi poručiti, obranit ćemo izbornu volju naroda i u to nema nikakve sumnje”, kazao je Vučić.

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u nedjelju Srbija se nalazi u svojevrnosj postizbornoj krizi a u srijedu su američki senatori Jeanne Shaheen i Pete Ricketts pozvali relevantne institucije te zemlje da hitno razmotre mogućnost ponavljanja izbora u određenim regijama.

Prethodno su međunarodni promatrači ukazali na zloporabu javnih resursa, izostanak jasnog odvajanja dužnosničkog učestvovanja u kampanji, zastrašivanje i pritisak na birače, uz registrirane slučajeve kupovine glasova.

No Državno izborno povjerenstvo proglasilo se u srijedu nenadležnim za ponavljanje beogradskih izbora što su tražili čelnici proevropske opozicije Marinika Tepić i Miroslav Aleksić i, uz brojne dokaze o nepravilnostima i zlouporabama, počeli štrajk glađu do ispunjenja njihovih zahtjeva,p iše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh