Region

Djevojčica za kojom se danima tragalo pronađena mrtva u Skoplju, nije jedina žrtva

Četrnaestogodišnja djevojčica Vanja Dorčevska, čiji je nestanak prijavljen 27. novembra, pronađena je mrtva – saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije i nadležno tužilaštvo.

Njeno beživotno tijelo pronađeno je u okolini Skoplja, a istovremeno u blizini Velesa je pronađeno i tijelo Pančea Žežovskog (74) iz Velesa, čiji nestanak je prijavljen 24. novembra 2023. godine.

MRT podsjeća kako je u vezi s ova dva slučaja osumnjičeno pet osoba, od kojih su tri zadržane, jedna je u inozemstvu, a jedna se osoba nalazi u policijskoj stanici.

“Prethodno je u svezi s kaznenim djelima pronađeno zapaljeno vozilo marke Citroen, a nakon vještačenja dostavljeni su materijalni dokazi za umiješanost osoba, za što će nakon kompletnog dokumentiranja predmeta biti podnesene odgovarajuće kaznene prijave, u koordinaciji s državnim odvjetnikom. Iz provedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubistva počinile iste osobe, čiji je motiv ‘koristoljublje’. Također, iz provedenih operativnih mjera utvrđeno je da je maloljetna V.G. je odvedena vozilom ispred ulaza u kuću, a iz dostavljenih informacija s ispitivanja utvrđeno je da je ubijena istog dana (27.11.2023.) oko 10:00 sati”, stoji u policijskom izvještaju.

Odmah po prijemu dojava za nestalim osobama, poduzete su mjere i aktivnosti na njihovom pronalasku, poručuju iz policije.

“Izvršeni su pretresi domova i drugih prostorija na području Policijske uprave Skopje, Policijske uprave Veles i Policijske uprave Štip, pri čemu su pronađeni i oduzeti mobilni telefoni, računari, vozila i sl., obavljeni su brojni razgovori s porodicama, poznanicima, prijateljima i osobama koje bi mogle imati bilo kakvu informaciju, a u istražne radnje svakodnevno je uključeno više stotina policijskih službenika koji su radili isključivo na ovim predmetima”, ističu iz Tužilaštva.

“Kako bismo spriječili nagađanja i dezinformacije prema kojima ovaj slučaj ima nacionalnu pozadinu, obavještavamo vas da su svi osumnjičeni makedonske nacionalnosti”, dodali su.

Podsjetimo, djevojčica je nestala 27. novembra na putu u školu u skopskom naselju Debar malo.

Makedonska policija formirala je posebni štab za potragu, u koju se uključio i Interpol, a pomoći su pokušale i nevladine organizacije od Hrvatske do Grčke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh