Region

Poznati meteorolog objasnio kakva bi mogla biti zima: Sve upućuje na jedno

Ekstremni vremenski uslovi, česta izdanja meteoalarma, orkanski vjetrovi, neobično visoke temperature i slični fenomeni postaju sve učestaliji, a povećan broj vremenskih nepogoda prouzročuje znatne štete.

Upravo o tim je temama u studiju Večernjeg lista govorio jedan od najpoznatijih hrvatskih meteorologa Zoran Vakula. U razgovoru s voditeljicom Lanom Kovačević objasnio je i kakvo nas vrijeme očekuje ove zime. Istaknuo je da se tokom noći očekuju obilne kiše, istodobno najavljujući pad temperature. Najavio je i mogućnost nevremena praćenog grmljavinom na dijelovima sjevernog Jadrana. Također se može očekivati i snižavanje temperature, a u višim predjelima, posebno onima iznad 1500 metara, i snijeg.

Prema Vakulinim riječima, neće to biti ništa izuzetno, ali je istaknuo važnost prognoze za ljude koji putuju ili se spremaju na put omogućujući im da se pripreme za predstojeće vremenske uslove.

Nadalje, najavio je kako se i dalje može očekivati vrijeme iznad prosjeka po temperaturama tokom novembra. “Prvih deset dana novembra također je bilo iznadprosječno toplo, iako ne toliko kao u septembru i oktobru kada su zabilježene rekordno visoke temperature. Sljedeće sedmice imat ćemo temperature koje su bliže prosječnim temperaturnim vrijednostima, odnosno nešto niže nego što su sada, ali sve u svemu novembar će biti topliji od prosjeka”, rekao je Vakula.

Kazao je da mjesečna prognoza također ne upućuje na vjerojatnost za hladniji period tijekom sljedećeg mjeseca.

“Naime, sve pokazuje da ćemo imati temperature više od prosjeka. I kada se gleda temperatura do maja iduće godine, ni jedan mjesec neće biti hladan, odnosno hladniji od prosjeka. Prilike za neku hladnu zimu u ovom dijelu Europe su male. Iako će snijeg padati, neće biti dugotrajan. Sve to je dio utjecaja El Niña na ovakve vremenske prilike. Trenutačno nema naznaka da bi nas mogla zahvatiti sibirska ciklona”, istaknuo je Vakula.

Na upit možemo li tokom zime očekivati nekakav vremenski ekstrem, kazao je kako ga ne bi iznenadilo da zima bude ekstremna u smislu temperatura viših od prosjeka. Prema njegovim riječima, analiza koju je radio za razdoblje od 1. januara do 31. oktobra ove godine pokazala je da je ova godina bila rekordno topla u Zagrebu, Osijeku i Gospiću, u Rijeci je bila uobičajena, dok su ista ta razdoblja za Dubrovnik i Split bila druga najtoplija otkako se instrumentima mjeri vrijeme. Naglasio je da se nastavljaju tendencije zatopljenja, posebno na početku godine – u prvih četiri, pet mjeseci. prenosi Novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh