Region

Ambasadorka SAD Juliane Smith: NATO zabrinut zbog Zapadnog Balkana

Američka ambasadorka u NATO Džulijan Smit (Juliane Smith) izrazila je zabrinutost zbog rasta tenzija na Zapadnom Balkanu.

US soldiers, part of the peacekeeping mission in Kosovo KFOR guard a municipal building in the town of Leposavic, northern Kosovo, Monday, May 29, 2023. Serbia condemned NATO-led peacekeepers stationed in neighboring Kosovo for their alleged failure to stop "brutal actions" by Kosovo police against ethnic Serbs, and said that its armed forces stationed near the border will remain on the highest state of alert until further notice. (AP Photo/Marjan Vucetic)

“Svi saveznici NATO-a pažljivo prate situaciju na terenu na Zapadnom Balkanu. Zabrinuti smo zbog sve većih znakova nestabilnosti i nekih žarišta gde smo kao rezultat videli porast nasilja”, izjavila je Smit uoči sastanka ministara odbrane zemalja alijanse 11. i 12. oktobra.

Povodom nedavne odluke NATO-a da pojača prisustvo na Kosovu, američka ambasadorka je potvrdila da komandat NATO za Evropu razmatra da li KFOR ima odgovarajući nivo sposobnosti i spremnosti da se pripremi za rešavanje potencijalnih nepredviđenih situacija. Dodala je da je alijansa spremna da pomogne ako su potrebne dodatne snage NATO-a na Kosovu.

“Nastavićemo da šaljemo poruke našim prijateljima u regionu da je jedini put ka normalizaciji kroz dijalog koji vodi EU i koji ima snažnu podršku širom NATO”, rekla je Smit, istakavši neophodnost za korake ka deeskalaciji.

NATO je pojačao prisustvo vojnika na Kosovu u okviru mirovne misije KFOR posle napada 24. septembra u selu Banjska kod Zvečana na severu Kosova.

Policiju Kosova je napala grupa naoružanih i uniformisanih lica. Tada je poginuo jedan kosovski policajac, a kasnije su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti. Zvanična Priština je za napad u Banjskoj optužila Beograd i predsednika Aleksandra Vučića, što je Srbija negirala.

Milan Radoičić, bivši potpredsednik najveće stranke kosovskih Srba, Srpske liste, preuzeo je odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj. Priveden i saslušan 3. oktobra, a dan kasnije Viši sud je doneo odluku da ga pusti iz pritvora, uz meru zabrane napuštanja teritorije Srbije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh