Region

MLADA ŽENA PORODILA SE SAMA U TOALERU, NIJE NI ZNALA DA JE TRUDNA: I ONA I BEBIN OTAC BILI SU ZATEČENI

Član zadarskog HGSS-a u Hrvatskoj Marko Rakovac, anesteziologinja Anela Ušanović i ginekologinja Dora Perinčić sudjelovali su u akciji spašavanja mlade rodilje iz NP Paklenica. Djevojka nije ni znala da je trudna.

porodilja - hayat

Ušanović je za Danas.hr rekla kako ovo nije bila rutinska intervencija, a istaknula je i kako nikad nije sudjelovala u ovakvom zahvatu.

Mogu reći da smo svi skupa imali sreće što sam danas bila u sklopu dežurne ekipe, što smo se prvi našli na mjestu događaja- govori.

Djevojka je rodila u Lugarnici u NP Paklenica.

Porod je, kad smo došli, bio u zadnjoj fazi. Porodila se sama u toaletu u Lugarnici. Mi smo priskočili sa svom medicinskom opremom i krenuli u zbrinjavanje. Imali smo sreće što smo u blizini imali dodatne pomoći, od GSS-a. Došla je ginekologinja koja je i meni olakšala pomoć-tvrdi.

Ginekologinja navodi kako je sama sudjelovala u porodima trudnica koje nisu bile svjesne da su trudne, ali u ovakvim uvjetima nikad. Potvrdila je kako majka nije ni znala da je trudna, a sama kaže da je sve bilo jako emotivno jer je i sama na porodiljnom dopustu, piše Danas.hr.

HGSS-ovac Marko navodi kako je majka nakon poroda bila u emotivnom šoku, a zatečeni su bili i ona i bebin otac.

Dobro su se nosili s time- zaključio je.

Majka i novorođenče su prebačeni na početak kanjona, gdje su predani Hitnoj pomoći. Komunikacija tokom akcije je bila otežana jer nije bilo mobilnog signala. Uključeno je bilo sedam članova HGSS-a, tim HMP-a i doktorica. Posebno želimo istaknuti iznimnu saradnju s djelatnicima NP Paklenica”, stoji na Facebook objavi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh