Region

“Meteo cunami” na Jadranu, more za 15 sekundi poraslo metar (VIDEO)

Društvenim mrežama širi se snimak neobičnog događaja na Kornatima, gdje je za svega 15-ak sekundi nivo mora u uvali porastao za gotovo metar i prelio se na obalu.

Omis, 160723. Omis residents and tourists sought refreshment in the sea on the large Omis beach. Photo: / CROPIX Split Hrvatska Copyright: xxAntexCizmicx omis_plaza3-16072023,Image: 789565582, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Model Release: no, Credit line: Ante Cizmic / imago stock&people / Profimedia

https://www.instagram.com/reel/Ct87dXPIEeU/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Turisti koji su svjedočili neobičnoj pojavi pitali su se kako je moguće da se bez ikakvog upozorenja i talasa tako podigne nivo mora, piše „Jutarnji list“.

Iako mnogi nisu nikad vidjeli ovakvu pojavu, kolokvijalno nazvanu „brza plima i oseka“ ili šćiga, riječ je o ne tako čestoj, ali normalnoj pojavi.

Dr. Ivica Vilibić, okeanograf s Instituta Ruđer Bošković kaže kako je riječ o pojavi za koju se kao stručna terminologija koristi naziv meteorološki cunami.
„Kada u atmosferi dođe do brze promjene u pritisku vazduha na relativno malom području dolazi do tih promjena. Dakle, šćige su slobodne oscilacije koje nastaju u kanalima i zalivima. Jače su izraženim u uvalama, pogotovo levkastim“, kaže dr. Vilibić i kaže da je ponekad riječ o oku zanimljivoj prirodnoj pojavi, ali ponekad i o problematičnoj situaciji,piše N1

Najpoznatiji primjer meteo cunamija zabiježen u Hrvatskoj dogodio se u Veloj Luci 21. juna 1978. godine. Raspon oscilacije nivoa mora dosegao je tada nevjerovatnih šest metara. Toga dana su se oscilacije mogle vidjeti i u drugim mjestima uz hrvatsku obalu, dok je vodeni talas prešao na italijansku stranu nekoliko sati kasnije. More se tada nekoliko puta dizalo i povlačilo poplavivši obalsko područje, prodirući u kuće i objekte.

@ratniksvetlauns

Kornati pre 2 dana ???????????????? Šta se ovo desilo,kako se podiže more a nema talasa?!?!! i to vise od 1 metar. #kornati #tsunami #kroatia????????

♬ Originalton – ratniksvetla182


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh