Region

Zagreb iz Italije uvezao 100.000 sterilnih komaraca

Gradovi širom susjedne Hrvatske približavanjem ljeta započinju borbu protiv komaraca.

Među gradovima koji se suočavaju s najezdom komaraca je i Zagreb.

Uoči ljeta počinje i zaprašivanje. “Suzbijanje odraslih jedinki, obično se radi u vrijeme njihove najveće brojnosti, to je krajem 6. mjeseca i početkom 7. mjeseca kada se ruše tzv. proljetne vrste komaraca, piše Index.

Grad Zagreb je ove godine za borbu protiv komaraca izdvojio 384.000 eura. Dio tih sredstava je namijenjen i edukaciji građana.

“Na način da se građani informiraju o važnosti uklanjanja posuda s vodom za vrijeme ljetnih mjeseci jer najefikasnija metoda za uklanjanje je zapravo uklanjanje legla komaraca”, poručio je Dragan Grubiša iz Odjela za zdravstvenu ekologiju Grada Zagreba.

Kao dodatno sredstvo u borbi protiv komaraca, Grad Zagreb će uskoro po prvi put ispustiti 100.000 sterilnih mužjaka uvezenih iz Italije.

“Što znači da će oni ako su brojnošću tu nadmoćni oploditi ženke koje će zatim proizvesti jajašca koja neće dovesti do potomstva i na taj način bi biološkim putem smanjili broj prisutnih tigrastih komaraca na nekom području”, opisala je Ana Klobučar iz NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh