Region

Misterij smrtonosnog pada aviona na Kapeli: Ne zna se ni zašto ni kako je tu završio

Dovršen očevid pada aviona na Maloj Kapeli, ali istražitelji ni dalje ne znaju ni zašto je pao ni kako je tu završio.

U nizozemskom zrakoplovu koji je u subotu pao na Maloj Kapeli poginuli su svi putnici, njih najvjerojatnije troje, koliko ih je bilo po planu leta, potvrđeno je danas očevidom na mjestu pada aviona Cirrus 20 koji provode karlovačka policija i glavni zrakoplovni istražitelj.Kako je danas izvijestio DORH, očevid je proveden na šumovitom dijelu Male Kapele na području grada Ogulina. Glavni zrakoplovni inspektor Danko Petrin je rekao da su svi putnici u nizozemskom zrakoplovu poginuli te da je zrakoplov jako oštećena olupina, koja je osim mehaničkih oštećenja dodatno uništena i požarom.

“Bit će potrebna DNA analiza, nije poznato zašto je avion bio na ovom mjestu”
“Očevid je završen u 13:15. Na mjestu nesreće pronađena je izgorena olupina i nema preživjelih osoba. Bit će potrebna DNA analiza jer stanje mjesta nesreće je takvo da se vizualno nije mogao utvrditi točan broj osoba. Možemo pretpostaviti tko su putnici, ali ne možemo reći sa stopostotnom sigurnošću. Crna kutija ne postoji na ovako malim avionima”, rekao je Petrin i dodao:

“Poznat je plan leta, a zašto je bio na ovom mjestu, nije poznato. Poletio je s aerodroma u Mariboru s ciljem da sleti u Pulu, a zašto se našao ovdje, ne mogu reći. Pilot prijavljuje planom leta rutu. I onda kontrola leta to odobri ili ne. Ne znamo je li ova točka leta bila u planu.”

“Nadam se da ćemo dobiti odgovor na pitanje što i zašto dogodilo”
“Trebamo dobiti podatke od kontrole letenja, komunikaciju koju su imali s pilotom, radarske i druge podatke i onda ćemo dobiti kompletnu sliku i, nadamo se, odgovor na pitanje što i zašto se to dogodilo”, rekao je Petrin.

Odbacio je kao nagađanje tvrdnju da je uzrok pada zrakoplova loše vrijeme jer da se oni “rukovode samo činjenicama, a da loši meteouvjeti ne znače automatski da su oni uzrok pada zrakoplova”. “Avion može primiti do četiri osobe. Nije ostao bez goriva, došlo je do požara zbog goriva”, istaknuo je.

Irena Golubić Rajković, zamjenica županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu, potvrdila je da očevid proveden te je iznijela detalje.

“Avion zatečen u potpuno izgorjelom stanju”
“Avion je u 11:21 poletio iz Maribora. Temeljem rezultata očevida i dosad prikupljenih saznanja utvrđeno je da je tijekom jučerašnjeg dana oko 12:30 došlo do pada zrakoplova u šumskom predjelu na području vrha Mali Makovnik. Na mjestu događaja avion je zatečen u potpuno izgorjelom stanju”, rekla je.

“Prema prikupljenim podacima u avionu su vjerojatno uz pilota bila dva putnika, ali s obzirom na stanje aviona zbog identifikacije tijela naložena je obdukcija. Radi se o zrakoplovu nizozemskih registarskih oznaka, ali o vlasništvu i putnicima zasad još ne možemo govoriti. Plan izvlačenja je sutra uz pomoć policije koja će to organizirati. Vidljivost je prema izjavama očevidaca bila otežana i bila je magla”, dodala je,piše Index

“Olupina će se vjerojatno izvlačiti helikopterom”
Mladen Žilić, zapovjednik JVP-a Ogulin, rekao je da je lokacija bila jako nepristupačna:

“Sama lokacija je bila na nepristupačnom mjestu, svi alati i oprema su nošeni pristupnim putom, vatrogasci su sudjelovali. Olupina će se vjerojatno izvlačiti helikopterom, ne zna se kad. Opremu smo pješke nosili oko jednog kilometra”, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh