Region

Kosta Kecmanović je odsječen od vanjskog svijeta: Nema pristup internetu, ni televiziji

Njegova jedina interesovanja su kada izlazi i kakve su reakcije na njegov čin, rekao je izvor Blica

Kosta K. - srbija danas

Kosta Kecmanović, koji je 3. maja ubio devet đaka i čuvara u OŠ “Vladislav Ribnikar” i dalje se nalazi pod specijalnim tretmanom u beogradskoj klinici.

Kako javlja “Blic”, on nema pristup telefonu, laptopu, novinama, radiju ili televiziji. Ove mjere su preduzete kako bi se osiguralo da je dječak ubica potpuno izolovan, te da je omogućen neophodan prostor za psihološku analizu.

Ne pita ni za roditelje
Otuđenost od vanjskog svijeta neophodna je i u kontekstu (ne)sagledavanja odjeka nezapamćenog zločina u javnosti, budući da se dječak ubica u nekoliko navrata interesovao kako je predstavljen u medijima, te izražavao uvjerenost da je “popularan”.

– Nema zahtjeve, nije pitao ni za roditelje. Njegova jedina interesovanja su kada izlazi i kakve su reakcije na njegov čin. Šta se događa napolju i on očekuje da je popularan. Njegova očekivanja su bukvalno da će se okupiti ispod njegovog prozora i skandirati mu – rekao je ranije izvor “Blica”.

Policija i dalje sve vrijeme obezbjeđuje dječaka ubicu kako ne bi povrijedio sebe ili nekog drugog. Izolovan je od ostalih pacijenata, a dozvoljen mu je kontakt samo sa medicinskim osobljem.

– Njegovo ponašanje do sada je bilo mirno. Nije pravio incidente u bolnici, ustanovi zatvorenog tipa, u kojoj je trenutno izolovan – kaže izvor “Blica”.

Serija psiholoških testova
Službeno s njim razgovaraju samo psihijatri i psiholozi, čija je svrha analiziranje strukture njegove ličnosti i psiholoških osobina. Cilj je da se duboko razumije mentalni sklop dječaka ubice i pronađe motivacija iza njegovih zločinačkih postupaka.

Dječaka ubicu čeka serija psiholoških testova i procjena, koje uključuju različite metode analize ličnosti, kako bi stručnjaci mogli dospjeti duboko u njegov um.

Stručnjaci se bave razotkrivanjem misterije njegovog uma koji je bio sposoban da isplanira i sprovede monstruozni zločin.

U ovakvim slučajevima, mada je ovaj teško porediti sa bilo kojim drugim, u timu za opservaciju su najčešće tri stručnjaka. “Blicov” izvor kaže da je praksa da se sprovodi cijela baterija vještačenja i dodatne dijagnostike, kao što je, primjera radi i laički rečeno, analiza strukture centralnog nervnog sistema putem skenera.

Ipak, pretpostavlja se da dječak ubica nema urođenih fizičkih anomalija. Iz pouzdanih izvora se saznaje da dječak ubica ne pokazuje kajanje. Hladan je i smiren, nije tražio da kontaktira s bilo kim, niti se interesuje za roditelje.

Dječak nije nikakav genije
Iako se u početku navodilo da je dječak ubica natprosječno inteligentan, štaviše “genije”, stručne analize su opovrgle takve tvrdnje.

– Nikakav genije, kao što je navođeno. Moguće je da su mu zbog toga smetali ostali u odjeljenju, jer je morao, primjera radi, više truda da ulaže kako bi dostigao uspjeh neke od svojih žrtvi, ili i da bi zadovoljio roditelje koji su, prema svemu što znamo, od njega zahtijevali besprijekoran uspjeh. Može se reći da su ga spartanski vaspitavali – kaže izvor “Blica”.

Kao potencijalni izvor problema se navode i preveliki zahtjevi ambicioznih roditelja, jer je pored obaveza u elitnoj školi išao i na brojne vannastavne aktivnosti. Govorio je strane jezike, išao u školu glume, muzičku školu, trenirao sportove, pobijeđivao na gradskim takmičenjima, bio odlikaš.

Na osnovu dosadašnjih informacija, stručnjaci čvrsto vjeruju da dječak ubica iz nekog razloga nema formiranu važnu komponentu ličnosti, takozvani superego.

Kada dijete ima pravilno razvijen superego, ono osjeća krivicu ili anksioznost prilikom kršenja etičkih standarda postavljenih od svog superega i ima potrebu da se iskupi za učinjene greške. Kod dječaka ubice ništa od toga ne postoji. Ne osjeća krivicu i, štaviše, željno iščekuje trenutak kada će biti pušten sa klinike, a umislio je da to treba da se dogodi svakog trenutka. Ne dobija ni sedative jer je potpuno smiren. Nisu mu potrebni.

Rizik ponavljanja djela
Zbog svega navedenog, stručnjaci su izrazili veliku zabrinutost da postoji rizik ponavljanja djela.

Sagovornik “Blica” kaže da dječak ubica ne može ići u zatvor jer je masakr počinio sa samo 13 godina i smatra se da nije krivično odgovoran. Ipak, može mu biti izrečena medicinska mjera liječenja u nekoj od specijalizovanih zdravstvenih institucija.

Javnost se pita da li je on sada slobodan i ima li država instrumenata da ga kazni na bilo kakav način. Stručnjaci poručuju da ima, ali da je proces dug, komplikovan i zahtijeva ozbiljnu ljekarsku provjeru. Poručuju da država sigurno neće dozvoliti da počinilac ponovi zločin, prenosi Blic


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh