Region

14 DANA OD MASAKRA U MLADENOVCU: Zločin zavio zemlju u CRNO, ovo je maksimalna kazna koju može da dobije UBICA!

Nakon osam sati potrage, U. B. uhapšen je u selu Vinjište kod Kragujevca, gdje se krio kod rodbine.

Ubica iz Mladenovca, Foto: MUP, Petar Aleksić

U. B. (21) je, samo dan nakon masovne pucnjave u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru počinio slično masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Šepšin, kada je pucao na sve koji su se našli na njegovom putu.

Kako su ranije za Telegraf.rs ispričali mještani, do takvog čina došlo je upravo zbog rasprave o maloletnom učeniku koji je pucao na Vračaru.

4. maj – U. B. puca na mještane

U. B. je četvrtog maja, nešto poslije 23 sata dolazi u mladenovačko selo Dubona, gdje izlazi iz očevog “mercedesa” kako bi kupio cigarete. Tada ulazi u sukob sa grupom mladića i djevojaka koji su sjedili u školskom dvorištu.

Kako je Telegraf.rs nezvanično saznao od meštana Dubone, on je ušao u raspravu sa okupljenima jer je pravdao trinaestodogišnjeg dječaka koji je počinio masovno ubistvo u školi u Beogradu i naišao na negativne reakcije okupljenih. On je tada seo u automobil i otišao, a niko nije ni slutio da će da se prije ponoći.

On odlazi u vikendicu u naselju Varovnica u kojoj je živio od kada je, navodno zbog razmirica, otišao iz porodične kuće u Donjoj Duboni. Uzima oružje i, naoružan automatskom puškom, pištoljem i sa nekoliko ručnih bombi, iz nepoznatog razloga se ne vraća odmah u Dubonu, već odlazi u smederevsko selo Malo Orašje.

Tamo iz automatske puške puca na grupu mladih koja se kod spomenika okupila kako bi, zbog predstojećih dana žalosti, ranije proslavila Đurđevdan. Ubija pet, a ranjava šest osoba.

Iz Malog Orašja opet kreće ka Duboni, gde ponovo otvara vatru, ne samo na one koji su se nalazili tu i tokom njegovog prethodnog dolaska, već i na one koji su su došli u međuvremenu. U Duboni ubija tri osobe, među kojima je 21-godišnji policajac i njegova rođena sestra, a ranjava osmoro.

Nakon masakra u školskom dvorištu u Duboni, U. B. beži “mercedsom”, a u jednom momentu silazi na zemljani put, gde mu se vozilo zaglavljuje, te nastavlja peške. Usput odbacuje pušku i svoj mobilni telefon.

Izbija u blizini kuće Jovana Markovića u selu Šepšin. Ulazi u njegovo dvorište, krade njegov automobil “reno ispejs” i iz dvorišta skreće desno. Dok je vlasnik automobila shvata da je zvuk koji je čuo bio njegovo vozilo, Uroš već nestaje bez traga. Izlazi na put za Mali Požarevac, gde ukradeno vozilo ostavlja u blizini spomenika palim borcima, a potom se penje na auto-put u blizini rampe i, najverovatnije provlači kroz rupu u ogradi.

Zaustavlja taksistu koji vozi trudnu ženu iz Smedereva do Uba. Seda u automobil i pod pretnjom bombom, tera taksistu da odveze ženu u Ub, a potom da njega odveze u selo Vinjište kod Kragujevca. Dok policija uveliko blokira puteve, U. B. uspeva da prođe neopaženo i stigne u kuću svoje rodbine.

Ipak, u tom momentu nije poznato da je napustio kompletnu teritoriju Beograda. Pokrenuta je akcija “Vihor” i policija je blokirala Beograd, s obzirom na to da je u tom momentu U. B. poslednji put viđen kod Malog Požarevca.

5. maj – Osam sati potrage

Prve informacije o ovoj masovnoj pucnjavi unosile su konfuziju jer niko nije mogao da shvati šta se zapravo desilo. Tokom noći se mislilo da je U. B. pucao u selima Dubona i Šepšin i nije se znalo za šestoro mrtvih i petoro ranjenih u Malom Orašju.

Policija tokom prvih sati 5. maja pretresa svaki sumnjiv objekat, a za U. B. raspisana je poternica. Rano ujutru, na terenu su bile i specijalne antiterorističke jedinice, s obzirom na to da je ono što je U. B, uradio u sva sela okarakterisano kao teroristički akt.

Nakon osam sati potrage, U. B. uhapšen je u selu Vinjište kod Kragujevca, gde se krio kod rodbine. Njegova lokacija otkrivena je zahvaljujući taksisti koji je bio dovoljno priseban da ga, nakon što je izašao iz vozila, prijavi policiji.

Meštani Vinjišta ostali su u šoku. Njega tamo, kako su rekli, nisu često viđali, a bili su srećni da nije zapucao i u njihovom selu. Njegova rodbina, kod koje se krio, privedena je na informativni razgovor.

Komšije U. B. tog dana otkrivaju da ne razgovaraju sa njegovom porodicom jer se iživljavao nad životinjama i to je bilo nešto preko čega nisu želeli da pređu – on je ubijao njihove kućne ljubimce.

Onje, uprkos odbacivanju puške tokom bega, kod sebe i dalje imao veliku količinu oružja, koje je policija zaplijenila.

Policija je pronašla još jednu pušku, veliki broj municije, četiri ručne bombe i dodatnu opremu.

U policijsku stanicu u Smederevu je doveden tek u kasnim poslijepodnevnim satima.

Njega je policija vodila da ponađe pušku iz koje je pucao, ali ona tog dana nije pronađena. U policijsku stanicu doveden je u belom kombinezonu, kakvi se oblače pritvorenicima kako se ne bi povredili. Takođe, njegova odeća je verovatno poslata na veštačenje.

Takođe, on na sebi nije imao obuđu i hodao je samo u čarapama. Uveden je odmah u policijsku stanicu Smederevo na saslušanje.

U. B. isti dan je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

6. maj – Urošu B. određen pritvor

U subotu, 6. maja, u oba sela vladala je jeziva tišina. U Malom Orašju mogli su da se vide samo reke ljudi u crnini sa cvijećem u rukama.

Tog dana sahranjeno je pet drugova. Oni su se našli pred oružjem U. B. jer su, zbog predstojećih dana žalosti, koji su proglašeni zbog pucnjave u školi “Vladislav Ribnikar” otišli da ranije proslave đurđevdanski uranak.

Svi su sahranjeni baš na Đurđevdan.

Istog dana, u selu Dubona, tela ubijenih donesena su u kuće.

Tog dana, kroz selo Šepšin prolazio je veliki broj policijskih snaga koje su se zaustavile kod mesta koji vodi ka zemljanom putu kojim je išao U. B.

Bio je prisutan veliki broj marica, ali nije poznato da li je pretraga terena za automobilom i oružjem vršila samo policija, ili je sa njima bio i osumnjičeni.

Tog dana, u poslepodnevnim satima, završeno je i saslušanje U. B. u tužilaštvu. On je izjavio da je pucao u ljude da bi zaplašio stanovništvo.

Nešto kasnije tokom poslepodneva njemu je određen pritvor.

U. B. je na saslušanju u tužilaštvu priznao izvršenje krivičnog dela, odnosno da je na tri lokacije automatskom puškom pucao na više osoba koje su se nalazile u grupi, a kako je naveo, da bi zaplašio stanovništvo tih naseljenih mesta. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Sumnja se da je U. B. izvršio krivična djela teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i krivično djelo otmica.

7. maj – Troje mladih sahranjeno u Duboni

Te nedjelje selo Dubona bilo je prepuno policije. Zbog sahrane troje mladih okupljale su se porodice, rodbina, prijatelji, ali i veliki broj policajaca, s obzirom na to da je jedan od ubijenih mladića radio u policiji.

Autobusi su tog dana imali vanredne polaske zbog dece koja dolaze na sahranu i zbog kolega ubijenog policajca.

10. maj – Pronađen auto, uhapšen otac U. B.

Pronađen je “mercedes” koji je kobnog dana vozio U. B.

Vozilo je bilo sakriveno na oko kilometar od glavnog puta, a u njemu su pronađena tri prazna okvira za automatsku pušku, nekoliko ručno pravljenih bombi, velika količina municije i pištolji. Automobil je odmah poslat na veštačenje.

Još jedan detalj, koji nije prošao nezapaženo, je da se u automobilu nalazio i ranac koji se koristi za dostavu hrane. Kako je saznao Telegraf.rs, U. B. je ranac kod sebe imao kako bi se, ako ga tokom bekstva zaustavi policija, predstavio kao dostavljač koji se slučajno našao na tom putu.

Otac osumnjičenog za masovno ubistvo u Malom Orašju i Duboni Radiša B. uhapšen je istog dana, a u njegovoj kući u Donjoj Duboni pronađen je arsenal oružja. On se sumnjiči da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Policija je u njegovoj kući pronašla arsenal oružja.

Otac osumnjičenog, inače vojno lice, nije se opirao hapšenju, a policija je pretresla kuću i pronašla i oduzela dve vojne dozvole za pušku karabin sa optikom i za revolver, pištolj sa dva okvira, dve optike za lovačku pušku, revolver, nekoliko stotina komada municije različitog kalibra, barutno punjenje za municiju, kao i jednu ručno pravljena naprava sa mogućnošću okidanja i nekoliko optičkih nišana i drugih različitih delova za vatreno oružje.

Oružje je pronađeno sakriveno iza alata na policama u garaži, a R. B. je pištolj, koji je bio u futroli, i dva okvira stavio u malu “Adidas” torbu i smestio iza kutije sa alatom.

R. B. je municiju i delove oružja krio na vište mesta u garaži – po različitim kartonskim i plastičnim kutijama. Njemu je tada određeno zadržavanje do 48 sati.

Na informativni razgovor privedena je i majka, snaja, kao i brat U. B, nakon čega su pušteni.

11. maj – Ocu U. B. određen pritvor

Na predlog Višeg javnog tužilaštva u Smederevu sud je odredio pritvor do 30 dana ocu U. B.

Pritvor mu je određen zbog sumnje da će ometiti postupak uticanjem na svedoke čije ispitivanje predstoji u istrazi i da će ponoviti krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti.

On je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog djela.

Tužilaštvo ga sumnjiči za krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a uhapšen je u cilju utvrđivanja činjenica koje se odnose na poreklo oružja kojim je njegov sin počinio zločin.

12. maj – Pronađeno oružje

U večernjim satima 12. maja policija je pronašla automatsku pušku koju je U. B. koristio u masovnoj pucnjavi.

Istragom je utvrđeno da je u puški bilo 11 metaka i jedan zaglavljen u cevi, zbog čega je osumnjičeni za ubistvo U. B. odbacio pružje u toku bekstva.

Oružje je 15. maja poslato na vještačenje.

Ne može da ide na doživotnu robiju

Podsjetimo, za masovno ubistvo U. B. ne može da dobije doživotnu kaznu zatvora. S obzirom na to da je mlađi punoletnik, maksimalna kazna koja može da mu bude izrečena je 20 godina zatvora.

– Ukoliko je navršio 21 godinu može biti kažnjem doživotnim zatvorom, a ukoliko nije navršio maksimalna kazna je 20 godina. I ukoliko je navršio 21 godinu vještaci će svakako ocjenjivati njegovu podobnost, a imajući u vidu da u Srbiji krivični sudovi rade kao sat, siguran sam da veliki pristisak javnosti neće uticati na odluku suda o krivici i visini kazne, naravno ukoliko bude oglašen krivim – objasnio je za Telegraf.rs advokat Aleksandar Šćekić, piše Espreso.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh