Region

Akcija Europola: Pala najveća kriminalna grupa u regionu, jedan od uhapšenih vođa bande “Pink panter”

Čak 15 vrhunskih automobila je zaplijenjeno

Međunarodna operacija u tri zemlje rezultirala je rušenjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana, tako što su 11. maja u u Srbiji i Nizozemskoj izvršene koordinirane racije koje su ciljale, podjednako i na vođstvo kartela i na infrastrukturu distribucije.

Još sedam članova ove kriminalne organizacije već je uhapšeno u Belgiji 2021. godine. Dvije osobe su ranije uhapšene zbog drugih krivičnih djela u Srbiji i Peruu. Još jedan osumnjičeni uhapšen je u Nizozemskoj osmog maja 2023.

Ukupno 23 osobe su uhapšene, uključujući tri vođe ove kriminalne organizacije, koje Europol smatra “metom visoke vrijednosti”.

Čak 15 vrhunskih automobila je zaplijenjeno.

Zaplijenjeni su i satovi čija vrijednost se procijenjuje od oko dva miliona eura te skoro tri miliona eura u gotovini. Osim toga, oduzeto je oružje, eksploziv uključujući dvije snajperske puške, tri automatske puške, puške, prigušivače, 24 detonatorske kapsule i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora te 13 paketa plastičnog eksploziva i nekoliko stotina komada municije.

– Ovaj prekogranični akcija rezultat je razvoja obavještajnih podataka u okviru Europolove Operativne radne grupe koja ispituje korištenje šifrirane komunikacijske platforme Sky ECC – navodi se u saopćenju Europola.

Vjeruje se da ova kriminalna organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stizale u Evropu direktno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora, ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi.

Ova banda je bila poznata u kriminalnom podzemlju po svom nasilju i umiješanosti u vrhunske pljačke. Jedna od meta uhapšenih u Srbiji bio je bivši vođa zloglasne kriminalne grupe “Pink Panter”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh