Region

DJEČAK SA VRAČARA JE NAJSUROVIJE DIJETE UBICA U HISTORIJI SVIJETA: Niko njegovog uzrasta nije ubio VIŠE LJUDI!

Na listi djece masovnih ubica do 14 godina starosti, koja su za sobom ostavila najmanje četiri žrtve, dosad su se nalazila samo tri imena.

Dječak ubica sa Vračara - Espreso

Dječak koji je u srijedu ujutru ubio osmoro vršnjaka i čuvara u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, najsurovije je dijete masovni ubica u historiji svijeta.

Među svim masovnim ubicama na svijetu mlađim od 14 godina, što je u Srbiji inače zakonska granica ispod kojeg dijete ne može da bude krivično odgovorno za zločin bez obzira na broj žrtava, niko nikad nije ubio toliko žrtava kao on.

Na listi djece masovnih ubica do 14 godina starosti, koja su za sobom ostavila najmanje četiri žrtve, dosad su se nalazila samo tri imena.

1) Kajl Alvud je 2019. ubio petoro članova svoje porodice kada je podmetnuo požar u kući u Ilinoisu, u SAD. U to vrijeme imao je samo 9 godina.

2) Endrju Golden (11) je u društvu saučesnika Mičela Džonsona (13) 1998. godine u srednjoj školi u Arkanzasu ubio četvoro učenika i jednog nastavnika, a još 10 ranio.

3) Brazilac Marselo Eduardo Bovo (13) je 2013. u Sao Paolu ubio četvoro ljudi, poslije čega se ubio.

Na ovom spisku bi mogla da se nađe i Njemica Ida Šel (13), koja je davne 1907. ubila šest beba u Minhenu. Ipak, ona je ubijala u dužem vremenskom periodu, pa više spada u kategoriju serijskih ubica, nego masovnih.

Iako je svaki od ovih zločina bio užasan sam po sebi, svi oni po broju žrtava blijede pred masakrom koji je u srijedu počinio Kosta K.. Ovaj 13-godišnjak je ubio devetoro: sedam devojčica, jednog dječaka i jednu odraslu osobu, školskog čuvara.

Dijete-ubica kakvog svijet ne pamti 65 godina

Inače, posljednji masovni zločin ovih razmjera koje je počinio neko bar približnog godišta kao ovaj dječak, dogodio se prije čak 65 godina, u Sjedinjenim Državama.

Te 1968. godine je djevojčica Karil En Fugejt, u trenutku zločina godinu starija od ovog dečaka, sa ubicom Čarlsom Starkvederom (19) u krvavom pohodu ubila 11 ljudi. Poslije hapšenja je postala najmlađa žena u historiji SAD kojoj je suđeno i koja je osuđena za najteži oblik ubistva. Osuđena je na doživotnu robiju, ali je izašla na uslovnu slobodu 1976. godine.

Ipak, i ovaj jezivi zločin ne može da se uporedi sa jučerašnjim masakrom u Beogradu, jer su ga zajedno počinile dvije osobe, dok je ovaj dječak sve isplanirao, organizovao i sproveo sam.

Najsuroviji maloljetnici masovne ubice u historiji

Ako se u obzir uzmu i druge masovne ubice stare od 14 do 18 godina, koje srpski zakon vodi pod kategorijom maloletnika, on je i na toj listi jedan od najsurovijih.

Više osoba od njega ubio je 2009. godine Tim Krečmer (17), kada je pucnjava u srednjoj školi u Njemačkoj okončana sa 16 žrtava. Napadač Krečmer se ubio, a oružje je takođe bio uzeo od oca, kao i dječak sa Vračara.

Jedan od onih koji takođe više spadaju u kategoriju serijskih ubica bio je Huan Fernando Hermosa Suarez iz Ekvadora, poznat kao Ninjo del Teror. Suarez je sa 15 godina osnovao bandu koja je za samo četiri mjeseca ubila 8 taksista, 11 pripadnika gej populacije, jednog kamiondžiju, njegovog poznanika i još dvije žrtve. Ukupno 22 osobe.

Džefri Džejms Vajz (16) je bio učenik srednje škole Red Lejk u Minesoti, u SAD. On je 2005. ubio svog dedu i dedinog saputnika, prije nego što je otišao u srednju školu i ubio još sedmoro ljudi, ukupno devetoro. Posle zločina se ubio.

Erik Borel (16) je bio srednjoškolac koji je 1999. ubio svoju porodicu, a poslije toga još 12 osoba u jednom selu u Francuskoj. Iza sebe je ostavio ukupno 15 žrtava. I on se posle zločina ubio.

Svima su nam u sećanju i masovna ubistva u školama u Sjedinjenim Državama. Ipak, medijski najpraćenija među njima počinile su punoljetne osobe. U Kolumbajnu se radilo o dvojici 18-godišnjakinja, dok je masakr u osnovnoj školi u Sendi Huku počinio 20-godišnji napadač, piše Blic.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh