Region

Tužitelj Brammertz zatražio od Srbije da se ponaša odgovorno

Glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Serge Brammertz …

Serge Brammertz - Twitter

… na današnjem je sastanku sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem zatražio od Srbije da se ponaša odgovorno te ukazao na predmet “Šešelj” i na činjenicu da se ne poštuje sud.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva Srbije, Brammertz je pozdravio ulogu Srbije u regionalnim naporima u oblasti kažnjavanja ratnih zločina te istaknuo da je izravan angažman srbijanskih vlasti i Tužiteljstva dao rezultate i riješio probleme, te da bi u tom smjeru trebalo nastaviti.

Vučić je tom prigodom kazao da je Srbija dosljedna u nastojanjima da se ostvari pravda za ratne zločine i pronađu osobne nestale tijekom ratnih sukoba devedesetih godina.

“Otvoren razgovor sa Sergeom Brammertzom o dosljednim naporima Srbije u borbi za pravdu u pogledu ratnih zločina i problema nestalih osoba, ali i neslaganja u vezi s određenim pitanjima”, napisao je Vučić na svom Facebook profilu ne precizirajući o kojim je neslaganjima riječ, a što također nije navedeno ni u priopćenju iz Predsjedništva Srbije.

Vojislav Šešelj pred Međunarodnim sudom za ratne zločine osuđen je na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove, koji je pravni nasljednik Haaškog suda, već godinama bezuspješno od Srbije traži izručenje članova Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, koji su optužbi za zastrašivanje, prijetnje i nuđenja mita svjedocima u postupku protiv čelnika te stranke Vojislava Šešelja, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh