Region

Vučić podsjetio Dodika na “suštinu” i rekao mu šta će Srbija podržati

Dejtonski sporazum je suština i Srbija će podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, a što je u skladu s tim sporazumom, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom u Beogradu.

vijesti

Vučić je na zajedničkoj konferenciji rekao da ga je Dodik izvijestio o situaciji u BiiH, stajalištima Banjaluke i pokušaju RS da sačuva prava stečena sporazumom u Daytonu kojim su okončani ratni sukobi u BiH.

“Rekao sam u ima Republike Srbije da je Dejtonski sporazum suština i da ćemo podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH, a što je u skladu s Dejtonskim sporazumom”, kazao je Vučić.

On je najavio zajedničku izgradnju dva memorijalna centra – u Donjoj Gradini i jednog u Beogradu posvećenih jasenovačkim žrtvama, naglasivši da je i poglavar SPC-a patrijarh Porfirije prihvatio sudjelovanje u tom projektu.

Vučić je rekao i da će Srbija nastaviti dosadašnju pomoć Republici Srpskoj i najavio podršku za još pet općina u tom bh. entitetu, s kojim Srbija po Dejtonskom sporazumu ima posebne veze.

Dodik je novinarima prenio da je Vučića izvijestio o “unutrašnjim problemima u BiH”, koji su, po njegovoj ocjeni, “kulminirali bezobraznim načinom rješavanja imovine”.

On je ustvrdio da je cilj “razgraditi ustavni položaj RS-a” i postaviti imovinu “kao problem na razini BiH”.

Ukoliko se bude inzistiralo na tome, dodao je, vlastima u RS-u bit će onemogućeno da razgovaraju s investitorima.

Naglasio je da vlasti u Republici Srpskoj insistiraju jedino na poštivanju Dejtonskog sporazuma, Ustavu RS-a i poštivanju cjelovitosti BiH.

“Naša odbrana jest da ćemo mi i najozbiljnije razmišljati o tome da donesemo odluku o samostalnosti Republike Srpske”, rekao je Dodik. PRENOSI N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh