Region

Da li je ovo prijetnja iz Rusije Vučiću: ‘Mogao bi završiti kao Janukovič’

Srbija je, rekao je on, na ivici velikog rata. Geopolitička situacija se zahuktava, nema dogovora u vladi, Zapad vrši pritisak, ostala je samo jedna stvar – da se manerviše. Međutim, ispostavilo se da je to loše po njega, smatra politikolog

Aleksandar Vučić bi mogao da ponovi tužno iskustvo svog ukrajinskog kolege Viktora Janukoviča. I prvi koraci su već preduzeti, ocijenio je ruski politikolog Ivan Mezjoho za ruski kanal 5, a prenosi N1.

Mezjoho, koji je predsjednik Krimske regionalne javne organizacije „Centar za političko obrazovanje“ smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić slijedi put bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča i time pravi veliku grešku.

„Jasno je da je Vučić pod pritiskom Zapada. On se ohrabruje da se Srbija pridruži antiruskim sankcijama. Istovremeno, on je, naravno, izabrao apsolutno pogrešnu spoljnopolitičku retoriku, a najnovija izjava o nepriznavanje Krima i novih regiona Ruske Federacije, naravno, imala je odjeka u srpskoj zajednici“, objašnjava.

Izborom tog puta, dodaje on, srbijanski lider je krenuo putem svog bivšeg ukrajinskog kolege Viktora Janukoviča.

Ovo posljednje je iznevjerilo politiku takozvanog multi-vektora, a za njega (Janukoviča) se završilo loše, prisjeća se politikolog.

„On nije morao da govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, mogao je bar da šuti na tu temu, da uopšte ne vodi diskusiju. Međutim, ponašao se drugačije, ponašao se na isti način kao i Viktor Fjodorovič Janukovič u Ukrajini svojim čuvenim multi-vektorski pristupom. Kako se završilo za Janukoviča i Ukrajinu, svi znamo. Ne želim takvu sudbinu Vučiću i Srbiji“, rekao je on za 5-tv.ru.

On je istovremeno dodao da postoji objašnjenje za Vučićevu politiku dvostrukih standarda.

Srbija je, rekao je on, na ivici velikog rata. Geopolitička situacija se zahuktava, nema dogovora u vladi, Zapad vrši pritisak, ostala je samo jedna stvar – da se manerviše. Međutim, ispostavilo se da je to loše po njega, smatra politikolog.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh