Region

Deset poslanika Srpske liste predalo neopozive ostavke u Skupštini Kosova

Ilir Kercel, šef kabineta predsednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce, potvrdio je za AA da su ostavke srpskih poslanika predate skupštinskoj administraciji

Deset poslanika Srpske liste danas je zvanično podnelo neopozive ostavke u Skupštini Kosova, nakon što su se u subotu svi srpski predstavnici povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na severu Koosva, javlja Anadolu Agency (AA).

Ilir Kercel, šef kabineta predsednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce, potvrdio je za AA da su ostavke srpskih poslanika predate skupštinskoj administraciji.

Srpska lista je na poslednjim parlamentarnim izborima koji su održani oktobra 2021. godine osvojila svih 10 mandata u Skupštini Kosova rezervisanih Ustavom Kosova za srpsku zajednicu.

Svih deset poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova, ministar u Vladi Kosova, gradonačelnici u četiri opštine na severu Kosova, kao i svi predstavnici Srba u kosovskim sudovima i policiji podneli su ostavke u subotu, 5. novembra.

Kako je rečeno nakon povlačenja iz kosovskih institucija, njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče “jednostrane i protivpravne odluke” o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Povlačenju iz institucija, prethodilo je odbijanje regionalnog direktora Kosovske policije za Sever Nenada Đurića da srpski policajci na severu Kosova sprovode naredbu Vlade Kosova o kažnjavanju građana zbog vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice, zbog čega ga je v.d. direktora Policije Kosova suspendovao.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh