Region

Nove informacije sa Kosova: Vlasti saopštile koliko je osoba sinoć povrijeđeno

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da je u sinoćnjim događajima na sjeveru Kosova povrijeđeno 11 građana, da su oštećeni neki automobili policije i građana od strane “nelegalnih oružanih kriminalnih struktura”.

Kosovo - twitter

Kazao je i da zbog dezinformacija u vezi sa odlukama kosovske Vlade, želi da uvjeri građane Kosova, kao i građane susjedne zemlje, da će ulazno-izlazni dokument zamijeniti lična dokumenta pri ulasku i izlasku sa teritorije Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova je saopštio da su neke barikade uklonjene, a neke druge počele da se udaljavaju.

“Radimo sa agencijama za sprovođenje zakona na uspjehu ovog procesa. Uvjeravamo građane da se ovaj proces nastavlja u bliskoj saradnji policijskih jedinica. Institucije će u svakom trenutku biti spremne da pomognu građanima kojima će biti potrebne dodatne informacije”, rekao je Svečlja.

Na zajedničkoj konfoerenciji za novinare sa Svečljom, premijer Aljbin Kurti je izjavio da neće dozvoliti destabilizaciju situacije i ponovio da će primjena odluka Vlade biti odložena u trenutku kada budu uklonjene sve barikade postavljene na sjeveru.

“U trenutku kada se uklone barikade na sjeveru i uspostavi puna sloboda kretanja, primjena dvije odluke Vlade odlaže se za 1. septembar 2022. Na sjeveru ima devet barikada i očekujemo da sve budu uklonjene danas tokom dana”, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom.

Kurti je naveo da se odluke Vlade Kosova nikada ne donose na osnovu nacionalnog identiteta.

„Nasilje se neće tolerisati, prekršioci će biti kažnjeni po sili zakona“, rekao je on.

Kosovski premijer je zahvalio američkom ambasadoru Jeffreyju M. Hovenieru i šefu evropske diplomatije Josepu Borellu na otvorenoj komunikaciji i njihovoj ulozi.

„Posebno cijenim posvećenost američkog ambasadora, koji je, zabrinut kao i mi, sinoć mnogo doprinjeo ublažavanju situacije, uvijek podržavajući našu državu i vladu, naše odluke i stavove“, rekao je Kurti.

Dodao je da razumije zabrinutost evropskih i američkih faktora zbog, kako je rekao, negativnog efekta kampanje dezinformacija na dvije odluke, pa su izrazili spremnost da odlože njihovu primjenu za 1. septembar čim barikade budu uklonjene.

„Pozivamo međunarodni faktor, EU i NATO, da osude nasilje i agresiju kriminalnih grupa na sjeveru Kosova koje podstiče i finansira Beograd“, rekao je Kurti. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh