Region

ZABRINJAVAJUĆE VIJESTI INFEKTOLOGA: NIKAD NISAM VIDIO TOLIKO UMIRANJA KAO OVE ZIME

Ivo Ivić, šef Klinike za infektologiju KBC-a Split, u govorio je o epidemiološkoj situaciji i ukidanju mjera.

Ivo Ivić - Hayat

Pada broj hospitaliziranih, već nekoliko sedmica kreće se na oko 35 bolesnika, ali epidemija i dalje traje, rekao je Ivić na početku.

Ivić: Jasno je da epidemija predugo traje

Volio bih da iskreno kažemo da je ovo ukidanje mjera formaliziranje nečega što naši građani već dugo ne prakticiraju – nošenja maski i držanja distance. Ne bismo inače u zimskom periodu imali toliko mrtvih, da ne govorim i o vakcinisanju.

Jasno je da epidemija predugo traje. Ekonomija je vrlo narušena i ne može ostali dio stanovništva biti talac nevakcinisanih i bolesnih. Nivo novooboljelih je podnošljiv i dopušta da se ovako ponašamo – prokomentirao je Ivić odluku o ukidanju većine mjera.

Gledajući ove dvije godine epidemije, Ivić je utvrdio da smo uvijek pred ljetno razdoblje imali pad.

Pojavi li se novi virus ne znamo hoće li biti otporan na imunost koju smo stekli prirodnim preboljenjem ili vakcinisanjem – kazao je za N1.

“Nisam vjerovao da ću gledati toliko umiranja, nekad mi suze dođu”
Hoćemo li ikada doznati razlog velike smrtnosti od korone u Hrvatskoj? Evo šta je rekao Ivić.

Za to ne treba posebno istraživanje. Zemlje u kojima se starija populacija vakcinisala u postotku od 80-90 posto, nisu imale toliko umrlih. Vakcinisanje je epidemiju imobiliziralo – poručio je. Najteža mu je bila ova zima.
Nisam vjerovao da ću gledati toliko umiranja. Sad kad sjednem i pokušam se vratiti unatrag, nekad mi suze dođu, zaista je bilo teško – prisjetio se šef splitske Klinike za infektologiju. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh