Region

Ministar odbrane Kosova: Primite nas u NATO i postavite stalnu bazu snaga SAD

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj uputio je poziv NATO-u da ubrzano primi Kosovo u članstvo i uspostavi stalnu bazu američkih snaga kako bi “osigurali mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i šire”. Pozvao je i zemlje, koje to nisu učinile do sada, da priznaju nezavisnost Kosova.

Kosovo - AFP

“Na temelju realnosti nastale nakon vojne agresije Rusije na Ukrajinu i njenog odraza na opći sigurnosni sistem u okruženju Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta, tražimo od SAD i svih saveznika i partnerskih zemalja da ubrzano primi Kosovo u NATO. Republika Kosovo i njeni građani pokazali su odlučnost da smo dostojni borci u odbrani euroatlantskih vrijednosti – slobode, mira i demokratije”, naveo je Mehaj.

Potom je uputio poruku saveznicima i članicama NATO-a da ih priznaju.

“Naši saveznici i vi zemlje, članice NATO-a, koje se ustručavate da priznate državnu Republiku Kosovo, ne oklijevajte više. Ovo je vrijeme kada svi odgovorni narodi ne smiju isključiti nikoga u zajedničkoj viziji i pred zajedničkim zlom. Kosovo i njegov narod, u ovo vrijeme zajedničkih izazova, kao i uvijek, snažno stoje s vama na pravoj strani historije”, rekao je Mehaj.

Ponovio je zahtjev za uspostavu Stalne baze američkih snaga, kao “potpunu garanciju mira i stabilnosti”.

“Mi smo, zajedno, svjesni izazova, prijetnji i potencijalnih rizika. Moramo djelovati danas kako bismo spriječili nepredvidivo zlo za region, kontinent i zemaljsku kuglu”, rekao je Mehaj. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh