Region

Hrvatska: Osjetno smanjeno interesovanje građana za cijepljenje protiv COVID-19

Zbog smanjenog interesovanja građana za cijepljene protiv COVID-19, u Gradu Zagrebu smanjen je broj mjesta za cijepljenje na kojima se, unatoč tom smanjenju, ne stvaraju redovi

Zagreb, Hrvatska -Na mjestima predviđenim za cijepljenje protiv koronavirusa u Zagrebu, a slično je i u ostatku Republike Hrvatske, smanjen je interes građana za cijepljenje, što pokazuju i službeni podaci prema kojima je 30. siječnja u cijeloj Hrvatskoj cijepljeno manje od 800 građana ( Stipe Majic - Twitter )

Na mjestima predviđenim za cijepljenje protiv koronavirusa u Zagrebu, a slično je i u ostatku Republike Hrvatske, smanjeno je interesovanje građana za cijepljenje, što pokazuju i službeni podaci prema kojima je 30. siječnja u cijeloj Hrvatskoj cijepljeno manje od 800 građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog smanjenog interesovanja građana za cijepljene protiv COVID-19, u Gradu Zagrebu smanjen je broj mjesta za cijepljenje na kojima se, unatoč tom smanjenju, ne stvaraju redovi.Smanjenje broja cijepnih punktova omogućilo je bolju raspodjelu zdravstvenih radnika koji već mjesecima u kontinuitetu rade pod iznimnim pritiskom.

Osim Zagrebačkog velesajma, građani se mogu cijepiti na još tri mjesta vezana uz domove zdravlja u gradskom centru, na istočnom i na zapadnom dijelu grada.

Prema službenim podacima od 30. siječnja, na području Grada Zagreba cijepljena je ukupno 461 osoba, prvom dozom njih 81, a “boosterom” oko 290 osoba.

– Vjeruju znanosti –

Stagnira interes i za “booster”, odnosno treću dozu, koju je primilo oko 20 posto stanovništva u Hrvatskoj, no najveći broj građana koji prima cjepivo proteklih dana prima upravo treću dozu.

U Domu zdravlja centar, na punktu u Runjaninovoj ulici, koji obavlja cijepljenje građana u popodnevnom terminu od 14 do 20 sati, većina pristiglih upravo dolazi po „booster” dozu cjepiva.U razgovoru s nekoliko građana, među kojima je umirovljenik Goran Rozman, pokazuje se da ih je većina koji pristižu na termin za cijepljenje primilo dvije doze.

„Već sam primio dvije doze, imao sam sreću da nisam prebolio COVID-19, tako da se nadam da će me treća doza dodatno zaštiti protiv omikrona”, kazao je Rozman ispred Doma zdravlja u Runjaninovoj ulici.

Zagrepčanka Jelena, također umirovljenica, došla je po treću ili „booster” dozu, nakon što je ranije dvije doze primila na mjestu određenom za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu.

„Došla sam jer mi je ovaj dom zdravlja bliže mjestu stanovanja od Velesajma. Zadnju dozu cjepiva primila sam prije sedam mjeseci, a propaganda protiv cijepljenja koja se širi u javnosti nije me spriječila da dođem po treću dozu”, kaže gospođa Jelena.

Po treću dozu došao je i Gordan, mlađi i radno aktivan građanin, stanovnik šireg centra grada, koji je drugu dozu cjepiva primio u srpnju 2021. godine.

„Došao sam kako bih smanjio potencijalne posljedice zaraze omikron varijantom koronavirusa. Nemam predrasude prema cjepivima, a COVID-19 sam prebolio u svibnju prošle godine. Svjestan sam da je interes za cijepljenje smanjen, jer ljudi imaju neke svoje teorije, čitaju raznorazne vijesti i nepouzdane izvore, ali ja volim vjerovati znanosti”, kaže Gordan.

Gordan je ranije primio dvije doze cjepiva AstraZeneca, a treća doza bit će mu Pfizer, jer je u dogovoru s osobnim liječnikom ocijenio kako će to biti učinkovitija zaštita protiv vrlo zarazne, ali po simptomima blaže omikron varijante.

Omikron je i u Hrvatskoj, slično kao i u ostatku svijeta, po broju zaraženih, odnosno pozitivnih na testu, porušio sve dosadašnje rekorde, ali ne i po broju teško oboljelih kojima su potrebni respiratori, pa tako ni po broju umrlih.

– Bez dilema i straha –

Marijana, koja je također došla po treću dozu, primit će u Domu zdravlja centar cjepivo Moderna kojim se po drugi put cijepila u lipnju prošle godine, sve kako bi dobila, kaže, dodatnu zaštitu protiv omikrona, što je i preporuka epidemiologa u Hrvatskoj, ali i na globalnoj, svjetskoj razini. Marijana kaže kako nije imala nikakve primjetne nuspojave prilikom primanja ranije dvije doze te kako se na „booster” odlučila bez ikakvih dilema ili straha.

Prema službenim podacima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske jučer, 30. siječnja 2022. godine, na mjestima za cijepljenje protiv COVID-19 diljem Republike Hrvatske utrošeno je svega 798 doza cjepiva, a od toga je 148 osoba cijepljeno prvom dozom.

Ako usporedimo odaziv građana na cijepljenje s odazivom u proteklom tjednu, podaci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske pokazuju kako je točno tjedan dana ranije, 24. siječnja objavljeno kako je u Republici Hrvatskoj utrošeno 6.438 doza cjepiva, od čega je 888 osoba bilo cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 30. siječnja bar jednom dozom cijepljeno je 2.294.113 osoba, s tim da je cijepljenje završeno za 2.205.136 osoba.

Od pojave prvih cjepiva u Hrvatskoj do 30. siječnja 2022. godine cijepljeno je 56,53 posto ukupnog stanovništva, odnosno 67,27 posto odraslog stanovništva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh