Region

„Matej u Savi nije imao šanse, rijeka je nemilosrdna, pogotovo u ovom periodu“

“Vodostaj je visok i Sava je brza. Ukoliko je upao u rijeku šanse za preživljavanje su minimalne, bez obzira i na dobru fizčku spremu, pa i iskustvo”…

Branko Kresojević - Nova.rs

“Vodostaj je visok i Sava je brza. Ukoliko je upao u rijeku šanse za preživljavanje su minimalne, bez obzira i na dobru fizčku spremu, pa i iskustvo”, počinje svoju priču Branko Kresojević, vlasnik broda “Nikola Tesla” koji je vezan dvadesetak metara od kluba “Gotik”.

Traganje za Matejom Perišom (27), mladim Splićaninom koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra pošto je izašao iz kluba „Gotik“ u Beton hali na beogradskoj obali Save, nastavljeno je i juče. Policijski čamci krstare Savom od Beton hale do ušća, a potraga je proširena i na Dunav. Nažalost, čini se da su šanse da će se mladić odnekle pojaviti živ i zdrav sve manje, prenosi Nova.

Branko Kresojević ima bogato iskustvo, jer je plovio i po rijekama, ali i po morima i okeanima. Preplovio je Atlantik, išao brodom do Londona Temzom, Dunav, Savu i srpske rijeke odlično poznaje.

“Sava nema milosti u ovo doba godine. Voda je brza, mutna, puna granja, drveća, panjeva, vrlo opasna. Brzina je sigurno pet kilometara na sat na ivici, a u matici 10 kilometara na sat. Temperatura nije viša od 7-8 stepeni. Ako se sve to uzme u obzir, šanse za preživljavanje su izuzetno male. Volio bih da je taj dečko živ. Pročitao sam negdje da je skiper, moj kolega. On je bio naš gost. Gost Srbije i Beograda i treba sve da učinimo što je u našoj moći da pomognemo i tom momku i njegovoj porodici”, kaže Kresojević.

Sava i Dunav umiju da budu surove, a dešava se čak i da iskusni brodari koji su cijeli život proveli na vodi stradaju.

“Pogotovo je opasno zimi. Oklizne se čovjek i padne u rijeku i tu nema spasa. Ne pomaže ni iskustvo, ni snaga. Ovaj momak je bio vaterpolista, ali u hladnoj rijeci to može malčice da pomogne, ali ne i da bude presudno. Te noći smo isplovili, nismo bili na vezu, imali smo neke turiste. Znam da se magla naglo spustila oko 22:30. Vratili smo se tek kasnije”, priča Branko Kresojević.

Brod “Nikola Tesla” opremljen je za rečnu plovidbu radarom i sonarom, koji može poslužiti i u potrazi za nestalim osobama ili utopljenicima, a ne samo za bezbjednu plovidbu.

“Već sam pomagao policiji, prije oko 15 godina. Tad se u Luci Beograd jedan čojvek koji je tu radio zaletio kolima u pristanište, uletio u Dunav i tako izvršio samoubistvo. Ronioci su pronašli vozilo, ali nisu mogli da lociraju tijelo. Policija je zatražila moju pomoć i ja sam otplovio tamo i pronašao ga pomoću sonara. Danas smo čistili granje i đubre oko brodova i splavova. Ništa nismo našli”, objašnjava Kresojević.

Matej Periš (27) nestao je u noći između 30. i 31. decembra. Posljednji put je viđen kako izlazi iz kluba “Gotik” u Beton hali na beogradskoj strani Save, gdje je bio s društvom. Pretpostalja se da je zbog gužve ispred toaleta u lokalu, on odlučio da napusti isti. Kasnije su se pojavili i snimci na kojima se navodno vidi Matej kako baza ulicama Beograda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh