Region

Vulin pred muralom Ratka Mladića ostavio cvijet

Naime, skupina prosvjednika, građana, aktivista iz nevladinih udruga, ali i članova oporbe htjeli su iskazati nezadovoljstvo zbog današnjeg incidenta u Njegoševoj ulici, kada su aktivistkinje gađale jajima mural ratnom zločincu Ratku Mladiću, a zatim su privedene.

index prosbjediBeograd

Ćorović su grubo priveli policajci u civilu, ne legitimirajući se, a osim nje privedena je i aktivistica Jelena Jaćimović te su poslije saslušanja u policijskoj postaji puštene kasno u utorak popodne.

“Imali su kapuljače, u prvi mah pomislila sam da su desničari, navijači ili već netko iz tih skupina. Bili su grubi, nisu se legitimirali”, rekla je večeras za Hinu Ćorović.No prosvjednicima je na put stala interventna policija i nije im dozvolila da priđu spornom muralu.

Mladićeve pristaše daskama gađali okupljene građane
Sudionici prosvjeda su, poslije skupa na trgu ispred Doma sindikata, krenuli u prosvjednu šetnju do murala, ali ih je na pedesetak metara od Murala u Njegoševoj ulici dočekao korodon policije opremljene za razbijanje demonstracija, a ubrzo potom iza njih je formiran i drugi kordon.

Izolirani između dva kordona, uz treći koji je bio postavljen nedaleko od murala Ratku Mladiću, prosvjednici su se u miru i pjevajući revolucionarne i partizanske pjesme iz Drugog svjetskog rata, zadržali u Njegoševoj oko sat vremena.Kako javlja Nova.rs, kordon interventne policije blokirao je sve prilaze muralu, a na ulice su izašli i desničari, pristaše osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Pristaše Ratka Mladića su preko kordona policije gađali okupljene građane daskama, javlja Nova.rs.

Desničari koji skandiraju Ratku Mladiću pojavili su se nedaleko od grupe aktivista i građana koje je zaustavila policija te su ih vrijeđali.

Prosvjednici su uzvratili povicima “fašisti, fašisti”, a policija je reagirala okruživši skupinu desničara.

Kad ih je jedan od organizatora prosvjeda pozvao da se raziđu i nastave prosvjede dok mural ne bude uklonjen, iza kordona se pojavila skupina od dvadesetak desničara koji su počeli vrijeđati i provocirati, skandirajući ime Ratka Mladića, pjevajući četničke pjesme i uzvikujući “ustaše, ustaše” i “Srebrenica nije genocid”.

Mladi desničari došli “ispoštovati lik i djelo Ratka Mladića”
Kako javlja reporter N1, radilo se o manjoj grupi desničara, uglavnom mlađih muškaraca. Kažu da su se tu okupili da bi “ispoštovali lik i djelo Ratka Mladića” i “iskazali mu zahvalnost”, a na konstataciju novinara N1 da se radi o osuđenom za ratne zločine, jedan od okupljenih je rekao da oni ne priznaju Haški sud.

Nova.rs: Ministar policije ostavio cvijet pred muralom zločincu Mladiću
Kako saznaje Nova.rs, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin se pojavio večeras u Njegoševoj ulici i ispred murala Ratku Mladiću ostavio cvijet u trenucima kad su se prosvjednici i desničari verbalno prepucavali preko policijskog kordona.

Vulin nije htio davati izjave za medije, tek je kratko rekao: “Sačuvan je javni red i mir, slobodno se krećite gradom.”

Aktivisti su se razišli oko 21:30, ali su najavili da će se i dalje okupljati, sve dok mural ratnom zločincu ne bude prekrečen.

Ranije danas MUP je, nakon što su mediji javili da policija nadzire i štiti mural s likom Ratka Mladića, priopćio da “policija ne štiti mural, već štiti javni red i mir” i “kontrolira provođenje zabrane okupljanja”, te da zbog toga “legitimira sve osobe, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića”.

“Slavljenje zločinca kao heroja”
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), kao inicijator uklanjanja murala, u otvorenom pismu poručila je poslije objave da je skup zabranjen kako odustaje od akcije jer “to više nije običan mural, već spomenik Mladiću, koji je podigao nepoznati autor, ali je stavljen pod zaštitu države Srbije rješenjem MUP-a, ministra Aleksandra Vulina i šutnjom predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić”.

To je, kako navodi YIHR, “logičan korak nakon dugogodišnjeg slavljenja zločinaca kao heroja” od cijelog političkog i državnog aparata i “nedostatka hrabrosti i savjesti da se preuzme odgovornost za zločine počinjene u ime srpskog naroda”.

Službeni Beograd odbija prihvatiti da je u Srebrenici u srpnju 1995. godine počinjen genocid na Bošnjacima, unatoč presudi haškog suda i kojemu je zapovjednik snaga bosanskih Srba Ratko Mladić zbog ratnog zločina osuđen na doživotni zatvor, a presudu je potvrdilo sudsko vijeće 8. lipnja 2021. godine,piše Index


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh