Region

SVJEDOCI KLJUČNI U SLUČAJU UBIJENIH ĐOKIĆA: Krvave pare došle glave Džoniću – ovo je čovjek koji je napravio brutalan korak u istrazi

Klupko je navodno počelo da se odmotava kada je policija saslušala nekoliko svjedoka čiji iskazi su uperili prst sumnje u Gorana Džonića.

Srbijadanas

Skoro mesec dana je prošlo od brutalne likvidacije porodice Đokić iz Aleksinca, a ceo zločin, i pored hapšenja osumnjičenih, obavijen je velom misterije. Motiv egzekucije tročlane porodica, Gorana (57), Gordane (56) i Lidije (25), najverovatnije je pljačka, a svakim danom pojavljuju se nove informacije o slučaju. Evo šta dosad znamo o zločinu koji je potresao javnost.Zasad je pet osoba uhapšeno zbog zločina, a na policiji je zadatak da pronađe sve dokaze kako bi se svi osumnjičeni za surovu likvidaciju našli iza rešetaka.

Na istražnim organima sada je zadatak da u potpunosti rekonstruišu sled događaja iz kobne noći, kada je penzionisani vatrogasac Goran Džonić (59), kako se sumnja, namamio u klopku, a zatim pobio i opljačkao svoje rođake Gorana, Gordanu i Lidiju.

U stanu Džonića u Aleksincu policajci su prilikom pretresa pronašli oružje, pištolj kalibra 7,65 milimetara, za koji se sumnja da je korišćen u ubistvu članova porodice Đokić. Oružje je upućeno na balističko veštačenje gde je upoređeno sa čaurama i zrnima koji su nađeni na licu mesta. Rezultati su se poklopili i ukoliko na oružju nema otisaka prstiju ili bioloških tragova neke druge osobe, sem osumnjičenog Džonića, to bi bio jedan od ključnih dokaza na sudu.

Drugi dokaz je policija pronašla na imanju jednog od uhapšenih sinova Gorana Džonića, a to je plen. U pitanju je veća suma novca, 43.000 evra za koju je policija sumnjala da potiče iz pljačke. Pretpostavljalo se da je motiv trostrukog ubistva koristoljublje, jer je ubijeni Goran bio vlasnik menjačnice i sa sobom je uvek nosio veću sumu deviza.

Ovo otkriće je potvrdilo sumnje u motiv, a na omotu u kome je bio spakovan novac pronađeni su biološki tragovi osumnjičenog ubice i žrtve.

Klupko je navodno počelo da se odmotava kada je policija saslušala nekoliko svedoka čiji iskazi su uperili prst sumnje u Gorana Džonića. Jedan od njih je ispričao da mu je penzionisani vatrogasac vratio dug, veću sumu novca, nekoliko hiljada evra, neposredno posle ubistva porodice Đokić.

Svedočenje druge osobe bilo je još važnije – u pitanju je bio čovek od koga je Džonić, po tvrdnjama svedoka, tražio da mu napravi prigušivač za pištolj pre masakra, koji se dogodio 26. septembra na putu od Moravca do Aleksinca.

Ubica je spalio leševe ubijenih Đokića, kao i automobil u kome su bili kobne noći, “pasat”. I vozilo i ugljenisana tela pronađena su 2. oktobra, a najpre se sumnjalo da je ubica spalio i vozilo kojim se udaljio sa mesta zločina kobne večeri.

Sumnja se da je u ovom slučaju to bio žuti skuter, ali je on kasnije pronađen bez ikakvih oštećenja. Verovatno je i skuter poslat na veštačenje kako bi eventualno forenzičari pronašli još neki trag koji bi vozilo i Džonića povezali sa mestom zločina.

Pre samo dan otkriven je novi detalj u vezi pomenutog skutera. Naime, sumnja se da je Džonić porodicu Đokić namamio u pripremljenu klopku pričom da mu se pokvario skuter i da mu treba pomoć.

Džonić je brat od tetke ubijenog Gorana, a stanovao je nedaleko od kuće majke pokojnika u selu Moravac. Često je dolazio kod njih, kako su rekli meštani, jeo i pio zajedno sa njima.

Ugrađeni sefovi u “pasatu”
Navodno je povremeno prao Goranovo “pasat” u koji su blli ugrađeni “sefovi”, posebni bunkeri u kojima je navodno Goran Đokić držao novac. Tako je ubica bio upoznat sa svim detaljima koji su mu trebali, navike žrtava je znao, mesto gde drži novac takođe, njhovo kretanje, a čak ga je i Goran Đokić smatrao osobom od poverenja. To su, po svemu sudeći, glavom platili on, ali i njegova supruga i njihova ćerka.

Istraga se, za sada, skoncentrisala na pet osoba, za koje se sumnja da su na neki način bili umešani u trostruko ubistvo – znali da se zločin priprema, ili su pomagali posle masakra u prikrivanju tragova.

U pritvoru se nalaze tri člana porodice Džonić, Goran i njegovi sinovi Milan i Stefan. Takođe, iza rešetaka se nalaze i braća iz Moravca, K.M. (30) i K.M. (29), koje je uhapšeni Džonić označio kao podstrekače na likvidaciju. U pitanju su osobe iz kriminalnog miljea, sa debelim dosijeom, navodno umešana u trgovinu narkoticima

Džonić je tvrdio da su ga oni pritiskali – ucenjivali ga i pretili mu da bi izvršio zločin. Osim Gorana Džonića, uloge ostalih uhapšenih u slučaju ubistva porodice Đokić, nisu poznate.

Podsetimo, Đokići su nestali 26. septembra, nešto posle ponoći, pošto su dan proveli u Moravcu, na ručku kod Goranove majke. Njihova ugljenisana tela i spaljen automobil pronađeni su 2. oktobra, desetak kilometara jedno od drugog. Goran Džonić uhapšen je 21. oktobra, a policija je ubrzo zatim pronašla i novac i oružje za koje se pretpostavlja da su povezani sa zločinom,piše Srbijadanas

Ukoliko budu optuženi za teško ubistvo, zaprećena kazna je od 10 godina zatvora do doživotne robije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh