Region

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv Edina Vranja

Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima BiH

Na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine – navedeno je.

Viši sud u Beogradu podsjećamo, Edinu Vranju, uhapšenom u Srbiji 11. septembra, na graničnom prelazu Uvac, produžio je jučer pritvor još za mjesec dana.

Vranj se, podsjećamo, sumnjiči za navodne ratne zločine na području Goražda, a nakon hapšenja, prvobitno mu je produžen bio pritvor za mjesec 14.septembra.

Tužilaštvo Vranja tereti za ona krivična djela za koja je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

Državno tužilaštvo najavilo je da danas da će, nakon podizanja optuženice za zločin protiv ratnih zarobljenika protiv državljanina Bosne i Hercegvoine Edina Vranja u Srbiji, podnijeti prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BiH.

Iz Tužilaštva su saopćili da će u petak, 15. oktobra u Beogradu biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužitaštva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković o regionalnoj saradnji i razmjeni informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima.

– Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se navodi da će s obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, Državno tužilaštvo, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine biti upoznati o detaljima i razlozima optužnice, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za Vranja


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh