Region

Vučić: Srbija neće okrenuti leđa prijateljima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom 60. godišnjice Pokretna nesvrstanih istakao da je Beograd bio i da će biti dobar domaćin svakom ljudskom biću koje nosi poruku mira

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju Samita povodom 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih istakao da je međunarodna saradnja jedini put ka sveukupnom blagostanju i dobrobiti čovečanstva i da Srbija veruje u multilateralizam, javlja Anadolu Agency.

“Uvaženi prijatelji dobro došli kući. Beograd je bio i biće domaćin svakom ljudskom biću koje nosi poruku mira”, naglasio je Vučić.

On je poručio da je Srbija kao pravni naslednik SFR Jugoslavije, osnivač Pokreta nesvrstanih i Ujedinjenih nacija, promoter ideje multilateralizma.

Vučić je rekao da je želja Srbije da oda počast osnivanju Pokreta nesvrstanih koji je nastao u vreme blokovskih podela i u kojem nije bilo mesta za dominaciju jedne države nad drugom.

On je istakao da se nada da neće samo pričati o prošlosti, već i o budućnosti i da veruje da je svet dijaloga i mira moguć.

“Ne bi trebalo da zaboravimo suštinsku ulogu koju je Pokret nesvrstanih odigrao u očuvanju mira u svetu. Uprkos usponima i padovima, istorija Pokreta nesvrstanih je uspešna priča”, rekao je Vučić.

Kako je naveo pokret je krenuo sa idejom budućnosti jednakih zemalja, gde se ista prava primenjuju na sve.

“Pravo da se odluči o sopstvenoj sudbini nije greh, već pravo koje mora da pripada svima, bez obzira na snagu, bogatstvo i moć koju imaju”, poručio je Vučić.

On je rekao da je neophodno raditi na jačanju multulateralizma i da “nijedna država nije izolovana i samodovoljno ostrvo”.

Kako je naglasio Pokret nesvrstanih je bio i ostaje simbol suverenog dela sveta, koji se bori za svoju autonomoiju, a Srbija zna koliko je ta borba teška. Dodao je da je za Srbiju najteža borba koja je usmerena na rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Kazao je da radeći na rešavanju pitanja Kosova, Srbija brani univerzalne principe međunarodnog prava, ali i ključne principe na kojima je zasnovan Pokretn nesvrstanih.

Vučić je dodao da je Srbija donirala više od milion vakcina protiv koronavirusa, od kojih više od polovine za zemlje u Aziji i Africi, te da će isto raditi dok COVID-19 ne postane prošlost.

“Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima”, poručio je Vučić i ukazao na ideju sa osnivanja Pokreta nesvrstanih da mir ne može da se postigne podelama, već okončavanjem dominacija jedne države nad drugima.

Samit Pokreta nesvrstanih zemalja održava se danas i sutra.

Skupu kojem su domaćini Srbija i Azarbejdžan prisustvuju delegacije iz više od 100 zemalja, devet međunarodnih organizacija i 40 ministara spoljnih poslova.

Goste su dočekivali ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana Nikola Selaković i Džejhun Bajramov.

Na samitu neće biti donete nikakve odluke, već predstavlja način da se obeleži 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, koja je 1. septembra 1961. godine održana u Beogradu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh