Region

Kosovo: Proglašeno vanredno stanje u Dečanima zbog velikog broja otrovanih građana

Oko 1.500 građana zatražilo je pomoć u zdravstvenim centrima u Dečanu zbog sumnji na trovanje vodom

Gradonačelnik Opštine Dečane Bashkim Ramosaj proglasio je vanredno stanje u toj opštini zbog velikog broja otrovanih građana, sumnja se vodom, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon ove odluke, sve institucije na lokalnom nivou dužne su da povećaju svoju spremnost za upravljanje ovom vanrednom situacijom koja se dogodila nakon nedavnih trovanja. Oko 1.500 građana zatražilo je pomoć u zdravstvenim centrima u Dečanu zbog sumnji na trovanje vodom.

Direktor Glavnog centra za porodičnu medicinu u Dečanu Selmon Berisha rekao je da je 99 odsto pacijenata dobilo medicinske usluge u Dečanu, dok je mali broj njih upućen u bolnicu u Peći. Prema njegovim rečima, zdravstveno stanje pacijenata je dobro.

Iako su kosovski mediji preneli da su zabeležena i dva smrtna slučaja, ministar zdravlja Arben Vitija je to demantovao, rekavši da ti slučajevi nisu povezani sa trovanjem. On je naveo da će opština Dečane imati prioritet u snabdevanju lekovima i svemu ostalom što je potrebno.

Direktor Nacionalnog Instituta javnog zdravlja Kosova Naser Ramadani je na konferenciji za novinare rekao da dosadašnji laboratorijski testovi ne pokazuju da su građani bili otrovani vodom.

„Laboratorijski rezultati koji su izašli danas, trenutno govore da nemamo nikakvih tragova trovanja vodom. To ne znači da ne postoji mogućnost hidričnih infekcija, ali mi ćemo nastaviti sa stalnom analizom i vode i testova pacijenata i na vreme ćete biti obavešteni o svakom od njih“, rekao je Ramadani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh