Region

Hrvatska: Sedmični rast zaraženih veći za 45 posto, britanski soj sve rašireniji

Dominaciju gotovo potpuno preuzima tzv. britanski soj koji je u nekim zemljama u populaciji raširen i preko 80 posto, dok mu je prosjek oko 50 posto u većini zemalja

Na konferenciji Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izneseni su najnoviji podaci o epidemiji koronavirusa koji pokazuju da dolazi do porasta broja zaraženih u državama Europske unije i u hrvatskom susjedstvu, te kako sve više dominira tzv. britanski soj koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozitivnih u ukupnom broju testiranih u Hrvatskoj u posljednja 24 sata je 17 posto. Između 17 preminulih u istom periodu, jedna osoba imala je komorbiditet iz skupine psihijatrijskih bolesti dok su ostale preminule osobe imale multiple komorbiditete. Prosječna dob preminulih je 76,6 godina, s tim da je najmlađa osoba imala 55 godina s dijagnozama iz kardioloških, metaboličkih i bolesti dišnog sustava.

Zaključno s jučerašnjim danom utrošeno je 375.082 doze cjepiva i cijepljene su 298.622 osobe, s tim da je cijepljenje završeno za 76.460 osoba jer su primile obje doze cjepiva.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak naveo je kako je u prvih pet dana ovog tjedna došlo do povećanja broja zaraženih od 45 posto u odnosu na isti period prošlog tjedna.

Prosječna 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 248,5 po čemu je Hrvatska na 8. mjestu zemalja Europske unije.

Po kumulativnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika, koja iznosi 1.411, Hrvatska je na 19. mjestu ljestvice europskih zemalja.

Do jučer je Halmed zaprimio 1.862 prijave sumnji na nuspojave cijepljenja protiv COVID-19, od čega se njih 1.051 odnosi na Pfizerovo cjepivo, 108 na Modernino i 701 na AstraZenecino cjepivo.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić prenijela je kako se u zemljama EU-a bilježi, kao i u Hrvatskoj, porast broja zaraženih i hospitaliziranih osoba.

“Dominaciju gotovo potpuno preuzima tzv. britanski soj, u nekim zemljama je u populaciji raširen i preko 80 posto, a prosjek je oko 50 posto u većini zemalja. Porast bilježi i tzv. južnoafrička varijanta čija su širenja zabilježena izvan lokaliziranih žarišta, pa i u zdravstvenim ustanovama, među pacijentima. Brazilski soj za sada nije značajnije raširen, iako se bilježe pojedini slučajevi koji se uspijevaju za sada izolirati”, kazala je Markotić.

Prema izvješću EMA-e, nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecom, kazala je Markotić, te dodala kako svaka zemlja članica ima pravo tu odluku donijeti zasebno i neovisno o EMA-i.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako se loše epidemijsko stanje u susjedstvu prelijeva i u Hrvatsku, ponajprije preko južnih županija.

I u Hrvatskoj počinje dominacija novih varijanti virusa koje su zaraznije od onih prethodnih i to nas stavlja pred ozbiljne zadaće, poručio je Božinović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh