Region

Hrvatska: Vlada 2. januar proglasila Danom žalosti

Iz Vlade je potvrđeno da je u zemljotresu poginula jedna djevojčica u Petrinji, pet osoba u Majskim Poljanama pored Gline te jedna u Lekeniku

Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. januar 2020. godine Danom žalosti u Republici Hrvatskoj te otvorila račun državne riznice za pomoć unesrećenima u zemljotresu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Vlade Hrvatske dodaju da je premijer Andrej Plenković zamolio građane da budu oprezni s obzirom na pojavu lažnih računa za uplatu pomoći.

Na početku današnje sjednice, predsjednik Vlade Plenković i ministri odali su minutom šutnje počast poginulima u razornom potresu koji je jučer pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

“Izražavamo suosjećanje s obiteljima poginulih i onih koji su ranjeni”, rekao je premijer.

Iz Vlade je potvrđeno da je poginula jedna djevojčica u Petrinji, pet osoba u Majskim Poljanama pored Gline te jedna u Lekeniku.

“Ukupno je 26 osoba ozlijeđeno, ruševine se pretražuju i pripadnici policije i civilne zaštite i vatrogasci i različiti građani koji su dobrovoljno došli pomoći”, rekao je premijer Plenković, zahvalivši im na tome.

On je najavio da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti niz odluka vezanih uz interventnu pomoć građanima područja pogođenih razornim potresom, a da će subota, 2. januar, biti proglašena Danom žalosti.

Plenković će danas primiti potpredsjednicu Evropske komisije Dubravku Šuicu i povjerenika EK za upravljanje kriznim situacijama Janeza Lenarčiča kako bi ih upoznao sa situacijom nakon razornog zemljotresa.

Snažan potres jačine 6,2 stepeni po Richteru pogodio je Hrvatsku u utorak oko 12.20 sati. Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zemljotres je zabilježen na dubini od deset kilometara, s epicentrom devet kilometara od Siska i 46 od glavnog hrvatskog grada Zagreba. Najviše su stradali Petrinja, Glina, Sisak i okolna sela, a do sada je potvrđeno da je sedam osoba izgubilo život.

Jako podrhtavanje tla osjetilo se i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh