Region

Kosovo i SAD potpisali sporazum o finansiranju projekata iz Vašingtonskog sporazuma

Grenell je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hotijem i Boehlerom, naglasio da će ekonomski razvoj i stvaranje radnih mesta promeniti i politički pejzaž u regionu

Premijer Kosova Avdullah Hoti potpisao je večeras sa izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Boehlerom, koji predvodi delegaciju Sjedinjenih Američkih Država, sporazum o finansiranju projekata predviđenih Vašingtonskim sporazumom od 4. septembra.

Sporazum je potpisan u Vladi Kosova u prisustvu specijalnog predstavnika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenella, predsednika Kosova Hashima Thacija i predsednice Skupštine Kosova Vjose Osmani.

Specijalni izaslanik Grenell izjavio je nakon potpisivanja sporazuma da je američka delegacija na Kosovu kako bi pokazala posvećenost realizaciji Vašingtonskog sporazuma.

Grenell je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hotijem i Boehlerom, naglasio da će ekonomski razvoj i stvaranje radnih mesta promeniti i politički pejzaž u regionu. Izrazio je zadovoljstvo pripremljenošću kosovske strane za današnji sastanak, naglasivši da će svako ministartsvo imati ekipu za saradnju sa američkim timovima.

„Ono što ovaj sporazum znači za narod Kosova su radna mesta sa dobrim platama. Nadamo se da će ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta povećati realnu energiju koja se stvara ekonomskim razvojem i promeniti politički pejzaž regiona”, rekao je Grenell.

Grenell je najavio da će narednog meseca doći druga ekipa koja će uraditi studiju izvodljivosti. Naglasio da će od sporazuma koristi imati Kosovo, ako ga ima i Srbija, odgovarajući tako na kritike koje su se na Kosovu čule u vezi dela sporazuma o podeli vode iz jezera Gazivode između Kosova i Srbije.

Premijer Hoti je kazao da se na sastanku na široko razgovaralo o svim tačkama sporazuma. On je naveo da prisustvo američke delegacije govori o odlučnosti predsednika Donalda Trumpa da se primeni sporazum koji se ocenjuje istorijskim i vodi ka konačnom sporazumu dve zemlje.

„Stvoren je novi ekonomski zamah na Kosovu i u regionu, i zajedno sa tim zamahom verujem da ćemo ići napred u delu normalizacije političkih odnosa. Ovaj sporazum koji smo postigli stvoriće hiljade novih radnih mesta. To će transformisati Kosovo i region“, rekao je Hoti.

Izvršni direktor DFC-a Boehler je kazao da je prisustvo ovako velike američke delegacije pokazatelj koliko su Sjedinjene Američke Države ozbiljne.

“Ovde su predstavnici šest državnih agencija. Ovde smo da potpišemo sporazum o investranju na Kosovu i da podržimo naše prijatelje”, kazao je Boehler. Istakao je da će se investirati 100 miliona dolara u dogovorene projekte izgradnje železničkog i drumskog saobraćaja, gasovoda, projekte razvoja malih biznisa na Kosovu.

U američkoj delegaciji su i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Bonnie Glick, predsednica izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberly Reed i drugi visoki američki zvaničnici iz Odeljenja za energetiku i trgovinu.

Nakon potpisivanja sporazuma predsednik Kosova Hashim Tachi je uručio Grenellu orden “Predsednička medalja za zasluge”, koji mu je dodelio prošle nedelje kada je dodelio i najviši državni orden “Orden slobode” predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu u znak zahvalnosti za njegov doprinos slobodi Kosova, jačanju mira i stabilnosti u regionu.

U Vašingtonu u prisutvu predsednika SAD-a Donalda Trumpa, Kosovo i Srbija su 4. septembra potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Američka delegacija će u period od 20. do 25. septembra pored Kosovo, posetiti i Srbiju, radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, saopšteno je iz DFC-a.

Delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora. Tokom posete delegacija ce proceniti mogućnosti za proširenje investicija u regionu radi unapređenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh