Region

Međunarodna akcija “Kajak” usmjerena na borbu protiv krijumčarenja migranata

– U ovoj akciji, do sada, na području obje države lišeno je slobode devet osumnjičenih lica

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije i policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Srbije, realizovali su akciju kodnog naziva “Kajak”, u kojoj su na području Bratunca lišene slobode dvije osumnjičene osobe, prenosi Anadolu Agency (AA).

U ovoj akciji, do sada, na području obje države lišeno je slobode devet osumnjičenih lica, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Tokom rada na predmetu podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Evrope – SELEC.

Tokom akcije, policijski službenici SIPA-e su na području Bratunca lišili sobode dvije osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ileganih migranata iz Srbije u BiH i dalje prema zemljama EU, počinili krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela “krijumčarenje migranata”.

Izvršenim pretresom privremeno su oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz o izvršenju krivičnih djela u krivičnom postupku.

Radi se o istrazi Tužilaštva BiH protiv lica osumnjičenih da su u sadejstvu s osobama iz Srbije organizovali krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata s područja Srbije, preko vodene granice na rijeci Drini na teritoriju BiH, čime se značajno ugrožava sigurnost i usložnjava situacija s ilegalnim migrantima u BiH. Rad na operativnoj akciji “Kajak” se nastavlja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh