Region

Invazija muha, komaraca i ostalih krvopija pogodila cijelu Hrvatsku: Udaraju ko blesavi

Građani se bore i s najezdom muha i ostalih kukaca

Komarac - Blogspot.com

Krvopije, muhe i ostale nametnike ni korona nije zaustavila, invazija je pogodila cijelu Hrvatsku. Stručnjaci ističu da je najveći problem globalizacija, ali i klimatske promjene. Građani se bore na sve moguće načine.

Točno u podne, po najvećoj vrućini Mato iz Osijeka uređuje vrt, kaže poslije ne može u njega od komaraca, piše “Dnevnik“.

– Zato i radim ovako kad je vruće, inače kad je vruće ne bude ih. Evo sad vidite već hodaju, a navečer kad popušta vrućina onda ih bude, onda se ne možemo braniti.

Osim što napadaju ljude, prijetnja su i životinjama.

– Navečer kada kokoši legnu ja osjetim kako one s krilima lupaju, grizu ih za nogice – kaže Marija iz Tvrđavice.

Tretiranja ranije nego inače

Kako se Osječanima ne bi ponovila kobna prošla godina, tretiranja su počela ranije nego inače.

– Mi smo već odradili 15 tretmana što larvicidnih, što alduticidnih. Ove sezone problem nam je napravio Dunav koji je 20. maja prešao granicu od 300 centimetara i napunio je Kopački rit – kaže Hrvoje Bekina, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske izdali su preporuke i za aviotretiranje, dva su već odrađena, kao i dva sa zemlje. No, građani ističu da su komarci su još žešći.

– Udaraju ko blesavi, u oko idu, oni mali nekako, al oni krupni idu u uho, evo vidiš tu te pojede sav se zgreljiš. Pogani su neki – kaže Ivica.

– Monitoringom od ovog tjedna najveće brojnosti komaraca imamo na postajama Sarvaš, Klisa i Podravlje to su sve brojevi preko 60 – 70 uboda u 15 minuta – kaže Bekina.
Borba i na obali
S komarcima traje borba i na obali. Građani se bore i s najezdom muha i ostalih kukaca.

– Lijepimo trake. Imamo pred ulazom traku i stavljamo u bocu šećer, vodu, ali teško, teško – Kaže Vikica.
Stručnjaci ističu, glavni krivac je ljudski faktor.

– Najveći problem je globalizacija. Imate velik promet roba, ljudi, a kukci se znaju zajedno s njima kao slijepi putnici prevesti u druge krajeve – objašnjava Goran Vignjević s Odjela za biologiju, Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh