Region

Nakon dugo vremena, iz Novog Pazara stigla ohrabrujuća vijest

U posljednja 24 sata u Regionalnom COVID centru Novi Pazar nije bilo preminulih, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije Grada Novog Pazara.

Novi Pazar - Nova.rs

U posljednjih 17 dana, od kada se saopštavaju zvanični podaci o broju preminulih i stanju u Opštoj bolnici Novi Pazar, COVID centru za pacijente sa područja Novog Pazara, Sjenice i Tutina, po prvi put u jednom danu nije bilo lica koja su izgubila život usljed posljedica bolesti izazvane koronavirusom.

Kako je navedeno u izvještaju za stanje na dan 16. jul, nije bilo preminulih, na respiratorima je bilo 9, na high-flow 14 je pacijenta, a u COVID ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar bilo je 316 pregleda.

Dodaje se i da je od urađenih 108 seroloških (brzih) testova iz krvi 53 bio pozitivan.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je nakon jučerašnje sjednice Kriznog štaba ocijenio da je da je situacija s pandmeijom koronavirusa u gradu i dalje teška ali stabilizovana.

On je novinarima izjavio da je pored velikog broja pacijenata, oko 100 medicinskih radnika u Novom Pazaru bilo zaraženo koronavirusom, oko 70 u OB Novi Pazar i oko 30 u Domu zdravlja, što je prema njegovim riječima dodatno otežalo situaciju.

“Zdravstveni sistem bio pred kolapsom. Pomoć je stigla od ljekara iz Kragujevca koji su uradili novu organizaciju i pomogli. Pomoglo je i medicinsko osoblje iz Kraljeva, Jagodine i drugih gradova Srbije, a došli su i ljekari iz Bosne i Hercegovine. Bila je najneophodnija pomoć u medicinskom kadru”, naveo je Biševac uputivši riječi zahvalnosti svima koji su, kako je podvukao, ostavili svoje porodice i rizikujući svoje život došli da pomognu.
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Novi Pazara do 16. jula u toj ustanovi testirano je 5.796 osoba, od tog broja, ukupno inficiranih je 997, iz Novog Pazara 830 lica i Tutin 130 lica.

U posljednjih mjesec dana Novi Pazar, Sjenicu i Tutin zahvatio je val pandemije koronavirusa. Broj hospitalizovanih u novopazarskoj bolnici dostigao je blizu 400 ljudi, a 10. jula je zabilježeno deset preminulih pacijenata oboljelih od COVID-19.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh