Region

Hrabri dječak Marko (3) je bio na respiratoru, ali je pobijedio korona virus: Sada je zdrav i kod kuće

Njemu predstoji izolacija u kući još dvije nedelje, a potrebne su mu i svakodnevne vježbe sa fizioterapeutom, pošto još ne može da samostalno stane na noge

Marko Stefanović (3) iz Ritopeka je među najmlađim pacijentima u Srbiji izliječenim od korona virusa. Od subote on je sa svojim roditeljima Katarinom i Milanom, koji nisu krili sreću što konačno mogu da zagrle svog mališana.

Za “Novosti” su ispričali šta su sve prošli od decembra, kada je dječak dobio respiratornu infekciju, koja se kasnije iskomplikovala.

Prema rječima majke Kristine, Marka je početkom decembra slomio običan virus. Međutim, poslije nekoliko dana dečaku temperatura nije prolazila, a dijete nije moglo da sjedne na nošu. Odmah je upućen u Univerzitetsku dječju bolnicu u Tiršovoj i zadržan je na odjeljenju intenzivne njege gde je proveo 46 dana. Dijagnoza je bila Gilen-Bareov sindrom, neurološki poremećaj koji se ispoljava mišićnom slabošću.

– Poslije intenzivne njege, Marko je najpijre prebačen na odeljenje, a potom i pušten kući. Međutim, njemu se stanje pogoršalo, pa je ponovo vraćen u bolnicu. Da je inficiran virusom korona saznali smo 26. marta. On je, zbog oslabljenog imuniteta i bolesti koja mu je dijagnostikovana, bio u kritičnoj grupi. Bio je priključen na respirator ali, bogu hvala, sada je dobro. Od korone se liječio na dečjem odjeljenju bolnice “Dr Dragiša Mišović” – pričaju roditelji.

Njemu predstoji izolacija u kući još dvije nedelje, a potrebne su mu i svakodnevne vježbe sa fizioterapeutom, pošto još ne može da samostalno stane na noge. Roditelji su testirani na koronu i očekuju rezultate.

Markovi roditelji ističu veliko zalaganje i požrtvovanost ljekara u Tiršovoj, koji su pomogli da dječak prebrodi sve i izađe kao pobjednik.

– Posebnu zahvalnost dugujemo profesoru Dimitriju Nikoliću, dr Aleksandaru Dimitrijeviću, dr Snežani Rsovac, dr Biljani Međo, sestrama Ivani Nedeljković, Nini Mirović i Svetalni Vojinov.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh