Region

Stručnjaci i oprema iz Kine stigli u Srbiju

Avion srbijanske nacionalne avio-kompanije koji je dovezao stručnjake i medicinsku pomoć iz Kine sletio je na beogradski aerodrom.

No image - Haber.ba

Dočekao ih je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da Srbija Kini ne smije da zaboravi ovu pomoć.

Stigli su medicinski aparati, dezinfekciona sredstva, maske i druga zaštitna oprema, ali i šestoro medicinskih stručnjaka koji su se borili protiv koronavirusa u Wuhanu, odakle je epidemija i krenula.

Kineske stručnjake je na aerodromu dočekao lično predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Zahvalio je kineskom predsjedniku Si Đinpingu i kineskom narodu na pomoći.

Istakao je da je dolazak kineskih medicinskih stručnjaka od ogromnog značaja jer su oni prvi pobijedili koronavirus.

Mi ćemo od večeras slušati sve što oni kažu, to nije politika, već poštovanje onih koji su pokazali da umiju da pobjeđuju najtežeg neprijatelja današnjice, a to je koronavirus“, rekao je Vučić.

Zahvalio je predsjedniku Si Đinpingu, kao i komapniji “Er Srbija” i ljudima koji su dovezli avion.

Sve je to besplatna pomoć NR Kine i hvala im na tome“, istakao je predsjednik.

Dodao je da je vrijeme da pokažemo disciplinu i odgovornost i ukazuje da svaki respirator koji je stigao znači nekoliko života.

Kina koja još nije završila svoju borbu rekla je – pomoći ćemo srpskim prijateljima i daćemo im dio naših respiratora. Srbija to ne smije da zaboravi. Kina nam je prijatelj za vijek i vjekova“, rekao je predsjednik Srbije.

Zamolio je kinesku ambasadorku Čen Bo da prenese predsjedniku Siju da će ga u Srbiji dočekati stotine hiljada ljudi kada bude došao.

Kina i Srbija čelični prijatelji

Ambasadorka en Bo je rekla da su Kina i Srbija čelični prijatelji koji dijele dobro i zlo. Podsjetila je da je Kina dobila pomoć Srbije kada se suočavala sa izazovom širenja virusa i da je spremna da uputi sada pomoć Srbiji.

Ukazuje da su stigli materijal i medicinska oprema, kao i medicinski stručnjaci.

Oni su se povukli iz prve linije fronta borbe Kine protiv virusa i krenuli ka Srbiji na novo ratište“, rekla je Čan Bo.

Dodala je da se svijet nalazi u najtežim trenucima i da Kovid-19 predstavlja neprijatelja cijelog čovječanstva.

Mi smo zajedno, jaki i sa prijateljima ćemo se boriti do konačne pobjede“, poručila je ambasadorka.

Prilikom slijetanja iz pilotske kabine aviona vijorile su se zastave Srbije i Kine. Takođe, nakon što su izašli putnici, posada aviona je izašla na stepenice i mahala srpskom zastavom pozdravljajući okupljene.

Predsjednik Vučić je danas na konferenciji za novinare najavio da će se avion vratiti u Kinu po još jedan takav tovar.

U Srbiji je, prema najnovijim informacijama, zabilježen ukupno 171 slučaj koronavirusa, piše “RTS“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh