Region

Vojska Srbije u 2019. godini imala 13 vježbi sa NATO, četiri sa Rusijom

Srbija je tokom 2019. godine održala 17 vojnih vježbi sa drugim zemljama – od toga je 13 vježbi bilo sa NATO i partnerima, a sa Rusijom svega četiri vojne vježbe, objavio je portal Balkanska bezbjednosna mreža (www.balkansec.net).

No image - Haber.ba

Osim nedavno održane vježbe “Slovensko bratstvo”, zbog koje se podigla velika prašina jer je raketni sistem S-400 prvi put prikazan van Rusije baš u Beogradu, pripadnici Vojske Srbije su učestvovali i u vježbama “Slovenski štit”, “Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije”, kao i vježbu sa snagama Zapadnog vojnog okruga Rusije, prenosi VoA.

Sa druge strane, sa NATO i partnerima je održano tri puta više zajedničkih vežbi, od čega je nekoliko bilo i sa SAD.

“Najčešće i najduže Vojska Srbije posljednjih godina sarađuje sa susjednim zemljama koje su istovremeno članice NATO i EU: Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom kao i sa oružanim snagama SAD”, ističe portal Balkanska bezbjednosna mreža i pojedinačno navodi o kojim je vježbama riječ:

“Sa članicama NATO i partnerima održano je 13 vježbi: ‘Komšije’ i ‘Gvozdeni mačak’ sa Mađarskom, ‘Air Solution’ sa Rumunijom, ‘Platinasti vuk’ sa SAD i zemljama regiona, ‘Obazrivi vuk’ sa SAD, ‘Platinasti lav’ sa SAD, Bugarskom i Gruzijom, ‘Šabla 2019’ sa Bugarskom, ‘Balkanski mostovi’ sa zemljama regiona, dvije provjere obučenosti za mirovne misije, jedna provjera za Borbenu grupu EU Helbrok i jedna provjera obučenosti po Konceptu operativnih sposobnosti NATO. Posljednja u nizu je cyber vježba ‘Cyber Tesla’ sa Nacionalnom gardom Ohaja”, podsjeća portal.

Uz podsjećanje da je u novembru usvojen novi Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO za period od 2019. do 2021. godine, portal Balkanska bezbjednosna mreža ukazuje da Srbija ima razvijenu saradnju sa NATO u domenu reforme vojske, prevencije korupcije u sistemu odbrane, vojnog obrazovanja, uništavanja i reciklaže zastarjele municije kao i civilnog programa Nauka za mir.

“Već nekoliko godina vojska učestvuje u Konceptu operativnih sposobnosti, odnosno ima jedinice koje su opremljene i obučene u skladu sa NATO standardima. Takođe, oficiri VS učestvuju u radu NATO komande u Napulju u okviru ovog koncepta”, navodi portal portal Balkanska bezbjednosna mreža i ističe da vojna delegacije Srbije u Briselu ima svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicima alijanse, a da je posebno intenzivna sa državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh