Region

“Ko je počeo rat”: Srbija odbacila diplomatsku notu Hrvatske

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije odbacilo je navode hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova u vezi s postavljanjem spomen-ploče posvećene general-majoru nekadašnje JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni “Jugovićevo”.

No image - Haber.ba

U diplomatskoj noti upućenoj danas ambasadi Hrvatske u Srbiji, Ministarstvo vanjskih poslova istaklo je da ne vidi ništa sporno u postavljanju te spomen ploče, imajući u vidu da je general Bratić poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine tadašnje legalne vojne formacije i da nije osuđen za ratne zločine.

S druge strane, ističe se u noti MVP Srbije, registrovane su učestale aktivnosti Hrvatske usmerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita u Drugom svetskom ratu, Nezavisne Države Hrvatske (NDH), prenosi “Tanjug”.

Kako se navodi u saopštenju MVP, jedan od primjera je podizanje, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Hrvatske i Sabora, spomenika Miru Barešiću, koji je pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorista.

Takođe, spomen ploča sa uklesanim ustaškim pozdravom “Za dom spremni” duži period je stajala kod mjesta nekadašnjeg zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu, a takve ploče postavljaju se i na drugim mjestima u Hrvatskoj, čime se i dalje daje legitimitet ustaškom pozdravu.

Legitimitet rehabilitaciji fašizma Hrvatska da je i kroz prisustvo visokih državnih predstavnika na komemoracijama u Blajburgu, gdje su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika u Drugom svjetskom ratu.

U Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime i Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmjerenoj protiv Srba i Jevreja u NDH.

Pored navedenog, “Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-tih”, dodaje se u saopštenju.

Jedan od primjera je dozvoljavanje da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac prisustvuje proslavi 25. godišnjice vojne akcije “Medački džep”, kojom je on komandovao, a za čije zločine je i osuđen.

Dalje, Hrvatska je ukinula prvostepenu osuđujuću presudu protiv Branimira Glavaša za krivično djelo ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u noti upućenoj ambasadi Hrvatske ističe i da insistiranje Hrvatske na “oružanoj agresiji” Srbije može da se protumači jedino kao klasična zamjena teza, s obzirom da je Hrvatska protjerala 250.000 Srba iz Hrvatske, što ima sve elemente krivičnog djela etničkog čišćenja.

O prirodi rata na teritoriji današnje Hrvatske jasno govore podaci o ubijenim, nestalim i protjeranim Srbima koji su živjeli na teritoriji Hrvatske, kao i mjere koje je Hrvatska preduzimala, a neke od njih i dalje preduzima kako bi se onemogućio povratak protjeranih Srba.

MVP ističe i da uprkos naporima zvaničnika Srbije da se odnosi sa Hrvatskom uzdignu na viši nivo, sa hrvatske strane se stalno umanjuju dosadašnje postignute pozitivne aktivnosti na unaprijeđenju bilateralnih odnosa.

“Smatramo da ovakve aktivnosti Hrvatske ne doprinose ni procesu pomirenja u regionu, ni izgradnji atmosfere dobrosusedstva, kao i da nanose ogromnu štetu naporima da se pronađe način za prevazilaženje teških posledica ratnih sukoba iz 90-tih godina. U tom pravcu, više puta je demonstrirana naša spremnost za dijalog i uzdržavanje od oštre retorike i gestova koji štete ukupnim odnosima saradnji dve države, kao i stabilnosti i miru u regionu”, navodi se u noti MVP-a Srbije ambasadi Hrvatske u Srbiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh