Region

Čović u društvu Plenkovića na 304. Sinjskoj alki

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović danas se u Sinju održava 304. Sinjska alka, jedinstveno viteško takmičenje. Svečanosti koja se već tradicionalno održava prisustvuje i dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora.

No image - Haber.ba

Uz goste i zvanice, svečanom održavanju 304. manifestacije Sinjske alke prisustvuju i dužnosnici Vlade Republike Hrvatske, koje predvodi predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Također, utrku prati nekoliko hiljada gledatelja, među kojima i brojni državni dužnosnici, župani i gradonačelnici, crkveni velikodostojnici i ambasadori, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Sinjska alka veže se uz tradiciju srednjovjekovnih viteških igara, kao igra, a kao običaj zaživjela je kao jedan od najupečatljivijih elemenata tradicijske kulture i baštine Cetinske krajine.

Sinjskom alkom ove godine se 304. put proslavlja dan kada je, po predaji, 700 Cetinjana odbilo navalu turskog zapovjednika Mehmed-paše Čelića sa 60.000 vojnika, saopćeno je iz HDZ-a BiH, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh