Region

Vožnja bez vozačke je “sitan propust”, 80 kuna viška u kasi je težak prekršaj

AKO dvije-tri godine vozite bez valjane vozačke dozvole, a pritom imate valjanu člansku iskaznicu HDZ-a i još ste k tome u vladi, vožnja bez vozačke je sitan propust koji se može dogoditi svakome.

No image - Haber.ba

No ako imate, na primjer, kafić ili pekaru pa vam u blagajni pronađu 80 kuna viška ili u gužvi nekome od gostiju niste izdali račun – to je težak prekršaj koji će vas koštati nekoliko desetaka tisuća kuna, a nije isključeno ni zatvaranje lokala.

>> Porezna kaznila obrtnicu s 10.000 kuna jer je na računu umjesto “p” napisala “P”

>> Uvedimo ista pravila za sve, kaznimo uhljebe za svako pogrešno slovo!

>> Porezna uprava zbog jednog slova i 80 kuna viška kažnjava s 30 tisuća kuna

Tako otprilike razmišlja i ponaša se hrvatska administracija od vrha pa do zadnjeg službenika na šalteru, u što smo se imali prilike uvjeriti u bezbroj primjera. Za razliku od ministrice Gabrijele Žalac, koja je dvije godine vozila bez valjane vozačke dozvole, koju je zaboravila produljiti pa se to otkrilo tek kada je autom na ulici udarila dijete koje je s teškim tjelesnim ozljedama završilo u bolnici, mali poduzetnici će za mnogo manje propuste završiti na sudu, uz nerijetko drakonske kazne, koje im mogu uništiti poslovanje.

Ne smije vam se dogoditi da s prijavom zakasnite 24 sata

U Facebook grupi Računovodstvo – pitanja i odgovori iz prakse, ovih se dana pojavilo nekoliko iskustava, potpuno bizarnih slučajeva postupanja Inspektorata rada. Radnik je u istoj firmi prebacivan s ugovora na određeno na ugovor na neodređeno vrijeme te se u postupku prijave, prema mišljenju inspekcije, kasnilo jedan dan.

“Poštovani kolege, molim Vas iskustva u vezi inspektorata rada. Slučaj je ovakav; radnik je s 22.02. dobio ugovor na neodređeno, znači s određenog promijenjeno na neodređeno. 23. i 24. je bio vikend. Knjigovodstvo je promjenu na mirovinskom izvršilo tek 26., ali naravno s 22.02. U međuvremenu je u poslovnici bila inspekcija koja je tražila dodatnu dokumentaciju, pa je tako i uz ugovore o radu poslana i promjena na mirovinskom jer djelatnice nisu smatrale to kao propust. I sada naravno inspektorica je odmah to primijetila i šalje dalje na sud. Vaša iskustva? Što očekivati i čime se pravdati?”, objavila je jedna poduzetnica u navedenoj Facebook grupi, tražeći pomoć kolega.

U drugom opisanom slučaju prijava radnice je zbog neke pogreške odbijena, ali je već sutradan ujutro ta greška bila ispravljena. No nakon tjedan dana, iz čiste pakosti, jer drugog logičnog objašnjenja nema, na vrata stiže inspekcija i piše prijavu zbog toga što radnica nije prijavljena 24 sata prije početka rada. Treba reći i da je ta (ne)prijavljena radnica sestra vlasnice obrta pa je i sud utvrdio da se radi o predmetu koji nije za kažnjavanje.

Sestra vlasnice obrta 24 sata radila bez valjane prijave – slučaj završio na sudu

“Mi smo imali slučaj da smo radnika prijavili 01.06. sa 01.06. (2016.). Prijava je bila odbijena sad više ne znam iz kojeg razloga i korekcija je prošla 02.06. u 8:37 h ujutro sa 01.06.2016. Dana 07.06. dolazi inspektorat rada, gledaju ugovor i M1p i otkrivaju da prijava nije išla najkasnije 24 h prije početka radnog odnosa¸i šalju sucu za prekršaj mojeg klijenta. Kad je to došlo na sud nakon cca 1 i pol godine, mi kao knjigovodstvo smo nazvali sutkinju da objasnimo o čemu se radi, prvo je bila dosta kruta jer je mislila da je inspektorat našao radnika neprijavljenog, pa kad smo objasni li da to nije bio slučaj i kad je ustanovila da nitko nije oštećen (niti država niti radnik, BTW bila je riječ od sestri od vlasnice obrta koja se zaposlila sa 1.6.2016) doslovno je citiram; poslala inspektorat u 3 p.m. i rekla da je to strašno koliko im oni (inspektorat) daju posla a zbog ničega…. Također je rekla da nažalost ne postoji mogućnost da se predmet stornira, ali da će presuda biti da klijent neće biti novčano kažnjen već će morati platiti samo sudske troškove u iznosu od 200,00 kn. I tako je i bilo….. Znači, sama sutkinja je zaključila da joj dolaze predmeti koji nemaju temelja za kažnjavanje poslodavaca…..”, navodi se u objavi.

80 kuna viška u blagajni se može dogoditi svakome

Vrijedi se sjetiti i slučaja iz 2017. godine kada je čovjek kažnjen s 30 tisuća kuna zbog 80 kuna viška u blagajni i krivog slova na računu. Hrvatska administracija to nije doživjela kao sitan propust.

“Zove me danas porezni inspektor za klijenta i kaže: 80 kn viška u blagajni i oznaka na računu P2 ne odgovara onom prijavljenom na e-poreznoj koji je samo 2 bez slova P. Kazna 30 tisuća kuna! Ja mu kažem da nisu normalni”, rekao je vlasnik računovodstvenog servisa koji je vodio knjige za jednu pekaru.

Naime, na fiskaliziranim računima treba postojati i oznaka poslovnog prostora (P1, P2, P3…). U konkretnom slučaju, čovjek je selio posao iz P1 u P2. Jedno vrijeme radio je paralelno u oba prostora, a na kraju je cijeli posao preselio u drugi prostor. Na računu je iz nekog razloga – možda čak i tehničke pogreške sustava – umjesto P2 pisalo samo 2.

Primjera iživljavanja administracije ima bezbroj i događaju se svaki dan, no za one koji takva pravila osmišljavaju i izglasavaju ona ionako ne vrijede. Njima se ne moraju zamarati pa ih nije ni briga,prenosi Indexhr


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh