Region

Džudžo: “Za bošnjačku djecu nastava na bosanskom jeziku”

”Od ove školske godine neće biti anketiranja prilikom upisa na model nastave na bosanskom jeziku, već će se bošnjačka deca upisivati po automatizmu na osnovu maternjeg jezika roditelja”, rekao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo.

On je na tradicionalnoj mesečnoj konferenciji za novinare prvih sto dana novog saziva Vijeća ocenio uspešnim i istakao da je ova institucija dobila podršku relevantnih faktora za realizaciju važnih projekata.
”Bosanski jezik i književnost biće novi studijski program na Državnom univerzitetu od 1.oktobra, a šesta generacija učenika u nastavi na bosanskom jeziku upisivaće se po automatizmu, na osnovu maternjeg jezika njihovih roditelja – rekao je predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeće Esad Džudžo.

”Vijest je da smo uspeli da dobijemo podršku i od resornog ministarstva i od svih direktora obrazovnih institucija u Srbiji da više nema anketiranja prilikom upisa na model nastave na bosnaskom jeziku. Ićiće automatski, kao što to rade roditelji učenika koji upisuju prvi razred na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom, albanskom, rusinskom i hrvatskom jeziku”, rekao je Džudžo.

Najavljujući da se 29.marta navršava prvih sto dana novog saziva Vijeća, Džudo je rekao da je nastavljena tradicija održavanja mesečnih konferencija; da su formirani svi organi Vijeća; da je, kako je i obećano, napravljen trokut između institucija u Beogradu, Bosni i Hercegovini i Turskoj, te da se na taj način olakšava Bošnjacima ostvarivanje kolektivnih nacionalnih prava, uključujući i pravo na socio-ekonomski razvoj.

”Sa velikom odgovornošću sam prihvatio da vodim ovaj saziv BNV. Imamo program do 2022.godine, imamo Akcioni plan za tekuću godinu o sprovođenju tog progrma, ali nakon 29 marta imaćete pravo da postavite pitanje treba li ja da vodim Vijeće i nakon 29. Marta”, kazao je Džudžo.

”Projekti koje sprovodimo imaju jednoglasnu podršku ne samo u Vijeću, već i u državi u kojoj živimo – kazao je Džudžo. Istakao je da će prijepoljska Musala, kao jednistven kulturno-istorijski spomenik na ovim prostorima, biti obnovljena do kraja godine, uz podršku Ministarstva kulture Srbije, vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Ambasade Turske, prenosi sandzakhaber.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh