Region

Kragujevčanka koja je umrla nakon porođaja imala više hroničnih bolesti, šest doktora se borilo za njen život

Zbog smrti porodilje A. M. u Kliničkom centru u Kragujevcu (Srbija), a koja je nakon porođaja preminula 2. marta, Ministarstvo zdravlja Srbije naložiće zdravstvenoj inspekciji da se uradi takozvani spoljašnji stručni nadzor.

Operativni zahvat - Twitter

“Ispitaćemo sve činjenice i okolnosti u tom konkretnom slučaju”, kažu u Ministarstvu za “Blic“.

Istovremeno, rukovodstvo kragujevačkog kliničkog centra već je započelo takozvani unutrašnji stručni nadzor, proceduru koja će dati odgovore šta se dešavalo u vezi sa zdravstvenim stanjem pacijentkinje A. M.

Rezultati “oba nadzora” trebalo bi da stignu u narednim danima, a kako “Blic” saznaje u toj zdravstvenoj ustanovi, preminula pacijentkinja imala je vrlo rizičnu trudnoću jer je bolovala od nekoliko teških bolesti.

“Imala je urođenu trombofiliju ili bolest koju karakteriše povećana sklonost organizma ka stvaranju trombova ili krvnih ugrušaka i povišen krvni pritisak. Za to je dobijala adekvatnu terapiju, ali i lijekove za oboljenje štitne žlijezde. Zbog svega toga, odlučeno je da se porodi prirodnim putem, u epiduralnoj anesteziji”, kaže za “Blic” izvor iz KC “Kragujevac”.

Prema njegovim riječima, čitava drama počela je kada je nesretna žena prijavila bol u grudima nakon prirodnog porođaja.

“U tom trenutku u sali je bilo ukupno šest doktora, tri ginekologa, pedijatar-neonatolog, kao i dva anesteziologa, ali i babice i tehničari. U međuvremenu, došlo je do komplikacija, odnosno pojave takozvane diseminovane intravaskularne koagulacije (DIK), šoknog stanja koje karakterišu mnogobrojni trombovi koji su se stvorili u krvnim sudovima. Smrtnost od DIK-a u svijetu je u preko 90 posto slučajeva”, kaže on i dodaje da su svi pokušaji primjene najmodernije terapije ostali bezuspješni.

Bez obzira na to što je u tom trenutku bilo angažovano još dva ginekologa i dva anesteziologa, kao i cijeli tim transfuziologa.

“Nažalost, kobni ishod nije mogao da bude izbjegnut”, kaže izvor.

Prema njegovim riječima, porodica preminule porodilje sve vrijeme je obavještavana o komplikacijama koje su nastale.

“Za sada se sumnja da su do takvog ishoda dovele njene hronične bolesti”, kaže sagovornik “Blica”.

Inače, porodica nije željela da daje uzjave medijima povodom ovog događaja u Kliničkom centru u Kragujevcu dok ne budu stigli rezultati unutrašnjeg stručnog nadzora, ali i dok se ne utvrdi konačni uzrok smrti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh