Region

VELEOBRT U SLUČAJU JASMININOG UBISTVA / Mještani tvrde da je nije sestra strpala u zamrzivač: Zbog jednog događaja iz 2003. istraga se okreće ka ocu?!

Članovi porodice Srnec u razgovoru s njima bliskim osobama odbacili su mogućnost da je Smiljana Srnec kriva za ubistvo svoje sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo pronađeno nakon 19 godina u zamrzivaču koji se nalazio u porodičnoj u selu Palovac.

Osmrtnica Jasmine Dominić - N1

Što se tiče javnosti, odgovora na pitanja kako se tijelo našlo u zamrzivaču i ko je znao za njega za sada nema. Isto tako, ne zna se hoće li članovi porodice uskratiti odgovore na pitanja koja bi mogli da terete svog bliskog srodnika na koje prema zakonu imaju pravo. Policija još nije počela sa ispitivanjima, jer se čeka punomoćno rješenje o sprovođenju istrage protiv Smiljane Srnec. Usprkos tome, u javnosti izlaze informacije koje bi mogle da istragu odvedu u jednom ili drugom smjeru.

Za istragu će biti jako važno da se utvrdi ko je živio u kući za vrijeme ubistva 23-godišnje Jasmine Dominić koja je nestala 2000. godine. Upravo će to biti problem za istražitelje s obzirom na to da su u tom razdoblju i pokojni Martin Dominić i njegova supruga Katarina Dominić radili sezonski. On na gradilištima, a ona kao kuharica u Njemačkoj. Upravo će zbog dinamike posla biti teško rekonstruirati jesu li oni u tom razdoblju boravili u kući.

Mještani koji su razgovarali sa novinarima ne mogu da se sjete da li su roditelji nesretne Jasmine Dominić bili u Palovcu kada je ona nestala. Međutim, zna se da su pokojni Martin Dominić i njegova supruga Katarina Dominić oko dvije godine živjeli u kući u kojoj se nalazila i zamrzivač sa tijelom. To je bilo otprilike od 2011. do 2013. godine kada je Martin umro.

Kako je ispričao jedan njegov prijatelj, Martin se vratio u Hrvatsku i otada je radio po terenima u Puli, Rijeci i kratko u Njemačkoj. A kako je saznao da je bolestan živio je u kući. Njegova supruga vratila se iz Njemačke kako bi u tom periodu bila uz njega. Stoga, u tom razdoblju u kući je živjelo ukupno sedmoro osoba: Smiljana sa svojim suprugom i troje djece, ali i otac i majka.

– Nakon što se razbolio i umro, žena mu je otišla u Njemačku da radi za stalno, nije više radila samo sezonski – izjavio je jedan od dobrih poznanika Jasminina oca.

Prijatelj pokojnog Martina ispričao je za “Jutarnji” kako on smatra da policija još tokom prijave Jasmininog nestanka nije odradila posao kako treba i sada se, kaže, sumnja okreće prema njenom ocu za kojega svi mještani Palovca imaju riječi hvale.

Informacija do koje je “Jutarnji” kažu da je, navodno, tokom 2003. godine policija intervenisala kod Martina Dominića zbog porodičnog nasilja. Ta informacija nije službeno potvrđena, međutim u slučaju da se to dogodilo bez samog razloga intervencije teško će biti taj događaj povezati s ubistvom Jasmine Dominić.

– Martin je Jasminu volio više od Boga. Znao je i da kaže: “Ne daj Bože da umrem prije nego što je nađem”. On ju je stalno tražio i prvi je prijavio njen nestanak, ali niko ga nije ozbiljno shvatao – ispričao je jedan od mještana Palovca, koji takođe tvrdi da je Martin bio dobrica.

– Koliko znam, Jasmina i Smiljana su se dosta svađale, ali u svoja četiri zida, najviše zbog novca koji je mama slala iz Nemačke. Smiljana je puno kockala i tu je možda puklo – smatra ovaj meštanin.

Većina mještana i dalje nije sklona pričanju sa medijima, a na pitanje da li misle da su roditelji (ili barem jedan od njih) znali za mračnu tajnu i čuvali je gotovo 20 godina, samo odmahuju glavom.

Oni koji i žele da pričaju kažu da su čuli i priče da je ubistvo bilo planirano i da je Smiljana sestru ubila na spavanju. Međutim, kako većina uočava, postoje brojne priče s obzirom na to da ih sami mještani konstruišu još od 2000. godine kada je nesretna Jasmina posljednji put viđena.

Niko od sagovornika, koji su očekivano željeli da ostanu anonimni, ne zna ili se ne usuđuje da iznositi jasne stavove, ali izražavaju sumnju da je neko Smiljani pomogao u skrivanju.

– Ako joj je i neko pomogao u skrivanju, to samo ona zna. Prava istina se vjerovatno nikad neće saznati – pomalo razočarano konstatuje jedan Palovčanin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh