Region

Nacističku penziju prima 71 osoba u Hrvatskoj

Više od 2.000 ljudi, od kojih 71 u Hrvatskoj, u februaru je primilo penzije koje se isplaćuje bivšim nacistima, njihovim saradnicima ili osobama koje su bile prisilno regrutovane, objavilo je danas njemačko Ministarstvo rada.

Novac - Ilustracija / Vijesti.ba

Poslanici u Belgiji, gdje je 18 takvih ljudi, jučer su usvojili tekst kojim pozivaju Vladu da ukine taj sistem penzija koje isplaćuje Njemačka.

Ukupno je riječ o 2.033 ljudi u svijetu koji su u februaru primili nacističku penziju, koja može iznositi do 1.300 eura mjesečno, prenose hrvatski mediji.

U Evropi, takvu penziju primilo je 1.532 ljudi, od kojih samo u Poljskoj 573. Slijede Slovenija sa 184, Austrija sa 101 i Češka sa 94.

U Francuskoj ju je primilo 54 osobe, u Velikoj Britaniji 34, u Hrvatskoj 71, a u Mađarskoj 48.

U Africi ih je bilo 13, dok SAD ima 250 korisnika takvih penzija, Kanada 121, Brazil 18 i Argentina osam.

Azija ima tridesetak korisnika, od čega 12 na Tajlandu. U Australiji ih je 44.

Penzije se isplaćuju na osnovu njemačkog zakona iz 1951. godine koji omogućava naknadu njemačkim žrtvama rata.

Pravo na njih imaju bivši nacisti ili strani kolaboracionisti Hitlerovog režima, ali i prisilno regrutovani.

Isključeni su bivši pripadnici “SS” jedinica, kao i svi oni koji su bili osuđeni za ratne zločine.

Od 2008. zakon omogućava njemačkim saveznim pokrajinama koje isplaćuju te penzije da ih obustave, ali je ta mogućnost slabo korištena, pokazuju podaci njemačke Vlade za 2017. godinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh