Region

“New York Times”: Masovni protesti u Srbiji ključni trenutak za vladu Aleksandra Vučića

Sve masovniji protesti koji se su se proširili i na gradove izvan Beograda postaju ključni momenat za vlast predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji protivnici tvrde da slijedi model “lake diktature”, piše New York Times.

No image - Haber.ba

List navodi i da se Srbija nalazi između tradicionalne odanosti Rusiji i želje da se pridruži Evropskoj uniji.

Zabrinutost za situaciju u Srbiji iznio je jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović, koji je i gradonačelnik Šapca, grada koji nije pod kontrolom vladajuće partije predsjednika Vučića. List podsjeća da je Zelenović početkom novembra govorio na sjednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Savjeta Evrope o stanju demokratije u Srbiji.

Građanski protesti u Srbiji podstaknuti su širokim spektrom pritužbi, posebno među mladim ljudima koji zahtijevaju manju kontrolu medija, slobodne izbore bez zastrašivanja, bolje ekonomske prilike i manje korupcije, piše New York Times.

Jelena Anasonović (24) suviše je mlada da bi se sjećala rata, nije političar i nema plan za Kosovo, ali zna je da joj je svega dosta, piše američki list.

Kaže da je majka upozorava da će joj vladajuća partija “uništiti život i budućnost”, ali se ona poslije napada na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića priključila grupi studenata u decembru i učestvovala u organizovanju prve protestne šetnje.

Mislila je, kako navodi, da će se na skupu pojaviti oko 7.000 ljudi, ali ih je bilo duplo više. Do kraja januara, broj ljudi koji se uključio u proteste popeo se na desetine hiljada, dodala je ona.

Kao razlog za proteste Vučić krivi Kosovo i svoj hrabar – neki kažu opasan – plan razmjene teritorije, piše New York Times.

Međutim, za mlade učesnike protesta Kosovo nije razlog njihovog poniženja već svakodnevni život.

“Svakodnevno smo suočeni sa tolikim lažima i prijetnjama”, kaže Jelena Anasonović i dodaje da “ni dan više ne može da se podnese ovakav život u 21. vijeku”, prenosi beta.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh