Region

Predviđanja Američke obavještajne službe nisu dobra: Vojni konflikti prijete Balkanu, Rusija će se direktno umiješati…

– Zapadni Balkan ostaje opasna zona u kojoj se mogu desiti nasilja niskog intenziteta, kao i vjerovatno otvoreni vojni konflikt tokom 2019. godine – navodi se u izvještaju

izvjestaj-americke obavjestajne sluzbe-Depo.ba

U 2019. godini postoji mogućnost od otvorenog vojnog konflikta na Blakanu, stoji u posljednjem izvještaju Američke obavještajne službe napravljenom za ovu godinu.

Prema detaljima ovog izvještaja Rusija će pokušati iskoristiti etničke tenzije na Balkanu i veliku zastupljenost korupcije kako bi spriječili put ovih zemalja ka euroatlanskim integracijama, javlja “BHRT“.

– Zapadni Balkan ostaje opasna zona u kojoj se mogu desiti nasilja niskog intenziteta, kao i vjerovatno otvoreni vojni konflikt tokom 2019. godine Rusija će pokušati iskoristiti etničke podjele i visok stepen korupcije kako bi spriječili ovaj region na putu prema EU i članstvu u NATO – navodi se u izvještaju.

U izvještaju su se osvrnuli i na ostale prijetnje u svijetu. Terorističke grupe Islamska država i Al – Kaida i dalje ostaju organizacije koje predstvljaju rizik u svijetu.

Pripadnici ovih organizacija i dalje imaju visok utjecaj na militatnte u Siriji i Iraku.

– ISIL nastavlja izvoditi napade u Iraku i Siriji, te na taj način stutavaju pokušaj stabilizacije ovog regiona, i na taj način stvaraju tenzije između ove dvije zemlje – navodi se, između ostalog, u izvještaju Američke obavještajne službe za 2019. godinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh