Region

“Nakon rješenja naziva Makedonije, slijedi Kosovo pa BiH”

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kako je najavljeno, krajem januara će ići u Brisel kako bi razgovarali sa visokim evropskim zvaničnicima o evropskim integracijama zemlje.

Zijad Bećirović - Nap.ba

No, njihov put se događa u vrijeme kada je politička situacija u BiH puna previranja i uslovljavanja, a stvari su se dodatno iskomplikovale najavom Stranke demokratske akcije (SDA) kako će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja nativa entiteta Republika Srpska.

O svemu za “RSE” govori Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

– Krajem januara Predsjedništvo BiH odlazi u Brisel sa potpuno neusaglašenim stavovima oko bilo čega. U Bosni i Hercegovini, ni tri mjeseca nakon održanih izbora, vlast nije formirana. Kako Vi ocjenjujete ovakvu situaciju?

Ništa novo. Non stop se pokušavaju nekim političkim fintama uvjeriti i Evropa, a i građani Bosne i Hercegovine, da navodno postoji neki napredak, međutim, ne da se radi o stagnaciji, već imamo konstantno nazadovanje. Razlog je što druge države idu ubrzano u svom razvoju, a Bosna i Hercegovina i to što ima u stvari nije razvoj, nije ni stagnacija, nego nazadovanje. U poređenju s drugima još više zaostajemo nego što smo zaostajali prije deset godina.

– Ipak se može reći da se neke stvari pomjeraju u regionu Zapadnog Balkana – svjedoci smo oko samog naziva imena Makedonija. Da li to može biti neki ‘okidač’ za druge zemlje, odnosno za interes Evropske unije, kako bi na prostoru Zapadnog Balkana neke stvari ipak završila, uslovno rečeno?

Može. To se pokazalo u Makedoniji. Na izvjestan način Zoran Zaev je sui generis u regionu i taj duh Zorana Zaeva ili duh Makedonije polako se širi regionom. On se pokazao dobrim dijelom i na samim izborima u Bosni i Hercegovini, jer sve u regionu, više-manje, funkcionira po sistemu spojenih posuda. To je dobar znak.

Rješavanje pitanja sa imenom između Grčke i Makedonije dovodi do otvaranja novog pitanja i njegovog rješavanja – to je pitanje Kosova odnosno završetak dijaloga između Beograda i Prištine, i naravno, rješavanje situacije u Bosni i Hercegovini. To je jedan logičan slijed događaja koji se već odvija, ali će intenzivnom dinamikom uslijediti uskoro i toga su svjesne strukture u BiH, zbog toga su prilično nervozne, jer dolazi red da se treba i sa njima obračunati.

Kompletan intervju možete pročitati na ovom linku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh