Region

Šta je u crnoj torbi koju Putinov tjelohranitelj ne ispušta iz ruku

Prilikom dolaska Vladimira Putina u Beograd ruskog predsjednika je u stopu pratio tjelohranitelj s crnom aktovkom u rukama. On se neće odvajati od ruskog predsjednika, a razlog za to je taj što se u torbi nalaze kontrole za nuklearno naoružanje Rusije.

Vladimir Putin - Blic

“Čeget”, kako se naziva ova aktovka (ime je dobila po jednom planinskom vrhu na Kavkazu, a u prijevodu s balkariskog jezika znači “crn”), u upotrebu je ušla sredinom osamdesetih godina.

U pitanju je sistem kontrole s posebnim audio-video komunikacionim sistemom “Kavkaz”, a koji za zadatak ima da održava vezu između ruskog šefa države i štaba u slučaju razmatranja upotrebe nuklearnog oružja, pranosi Blic.rs.

“Čeget” je povezan sa sistemom “Kazbek” (također nazvan po jednom kavkaskom vrhu) koji služi vrhovnoj komandi za nadzor strateških nuklearnih snaga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh